Kamariviestinnän kehittymispolulla

17100_10153377952749189_611452014211752852_nOikealla oleva suttuinen kuva liittyy tämän jutun pihviin oleellisesti, mutta ei mennä siihen vielä.

Aloitin toimintani Porin nuorkauppakamarissa vuoden 2013 alussa. Ensimmäinen vuosi meni koejäsenvelvollisuuksia tehdessä. Vuoden lopulla pidetyssä vaalikokouksessa minut valittiin ensin yhdistyksen jäseneksi ja heti perään tiedottajaksi, josta käytetään kamaritermistössä nimitystä LIO (Local Information Officer).

Tiedottajan tehtävä oli minulle luonteva, koska olin toiminut aikaisemmin muun muassa ainejärjestön sekä ylioppilasyhdistyksen viestintävastaavana, tiedotusavustajana, viestintäkoordinaattorina sekä monissa muissa markkinointi- ja viestintätehtävissä. Lisäksi viestintä on yksi suurista ammatillisen kiinnostukseni kohteista.

Toki tämä kaikki toi mieleen myös pohdintoja siitä, että astuisinko liikaa omalle mukavuusalueelleni. Oppisinko paljoakaan uutta? Ensimmäiset LIO-kuukaudet olivat kuitenkin puhdasta epämukavuusaluetta (ja nopeaa oppimista), kun koko kamaritiedottamisen kenttä tuli ottaa haltuun mahdollisimman nopeasti, mutta kuitenkin säilyttäen pyrkimyksen laatuun.

Vuoden aikana:

  • laadin 21 sähköpostiuutiskirjettä MailChimp-ohjelmalla,
  • päätoimitin ja suurelta osin kirjoitin neljä Jayceri-lehteä,
  • lähetin 15 mediatiedotetta (joilla saimme ainakin 9 mediaosumaa),
  • hallinnoin sisäiseen tiedotukseen käytettyä Facebook-ryhmää, ulkoista FB-sivua (jonka tykkääjien määrä kasvoi vuodessa 35 %) sekä kamarin Twitter-tiliä;
  • lähetin tekstiviestimuistutuksia,
  • toimitin kuusi aineistoa kamarialueen tiedotteeseen sekä muutamia aineistoja Suomen Nuorkauppakamarit ry:n (SNKK) Meriitti-lehteen,
  • uudistin kamarin nettisivuja ja
  • perustin Satakunnan Kansan nettisivulle kamarille blogikanavan, jossa julkaistiin 9 kirjoitusta.

Työntäyteisen (ja alun syvän epämukavuusalueen jälkeen erittäin antoisan) LIO-vuoden johdosta sain kamarimme vuosijuhlassa ”waikealla werkostoitumisen saralla ansioituneelle” myönnettävän Vuoden ääritorvi -palkinnon (joka on käytännössä hulvattoman ruma, palkintolaatalla koristeltu megafoni). Kamarimme sai lisäksi kamarialueemme (alue C) vuosikokouksessa palkinnon vuoden kamariviestinnästä.

Viime vuoden lopulla tiedustelin ympäriinsä seuraavia mahdollisia askelia kamariviestinnän tiellä. Kamarissahan toimitaan ”vuosi per virka”-periaatteella – yhtä tehtävää on mahdollista hoitaa vain kerran eli vuoden ajan koko kamariuransa aikana. Päädyin puheisiin tuoreeltaan valitun SNKK:n viestintäjohtaja Iida Revon kanssa, eikä aikaakaan, kun olin päätynyt viestintätiimiin kansallisen tiedottajan (NIO, National Information Officer) nimikkeellä. Tehtävässä olen vastannut pääsääntöisesti SNKK:n sisäisten uutiskirjeiden koostamisesta ja lähettämisestä sekä nettisivujen sisältöjen kehittämisestä.

RIOksi!

Nyt päästään vihdoin tuon suttuisen kuvan pariin. Olen pohtinut kamariurani (joka päättyy pääsääntöisesti 40 vuoden iässä) ja viestinnällisen kehittymiseni suuntia tänä vuonna jo hyvissä ajoin ja päättänyt hakea Information Officer -tehtäväkolmikon viimeisen mahdollisuuden äärelle, kamarialueen viestintäpäälliköksi (RIO, Regional Information Officer). Aluetason viestintätehtävä voi antaa minulle paljon oppia viestinnästä, mutta koen myös, että voin antaa paljon aluetason viestinnälle. Koen saaneeni erinomaista näkemystä kamariviestinnästä sekä kamari- että kansalliselta tasolta.

LIOn tehtävään pääsin pitämällä puheen kamarimme vaalikokouksessa ja NIOn tehtävään minut ikään kuin kutsuttiin, mutta RIOksi hakeminen onkin laajemman prosessin takana. Kuva liittyy tähän prosessiin.

Kansallisiin ja aluetason virkoihin hakevat julkistavat aikomuksensa ”hyppäämällä pöydälle”. ”Pöytä” on yleensä tuoli ja ”hyppääminen” on monesti jonkinlaista könyämistä. ”Pöydältä” sitten kerrotaan, että kuka on, mihin on hakeutumassa ja niin edelleen. Tein kamarihistoriani ensimmäisen könyämisen taannoin järjestetyssä Strategia!-koulutuksessa Valkeakoskella ja kuvassa lausun 80 osallistujan edessä englanniksi (yksi kouluttajista tuli Maltalta), että ”Hi, I’m Jani Wahlman from Pori and I run for a Regional Information Officer for Region C…” tai jotakin sinne päin.

Kamarihistoriani aikana olen saanut oppia ja tehdä valtavasti erilaisia asioita ja tulipa taas yksi uusi kokemus plakkariin.

RIOksi hakeutumiseen kuuluu toki paljon muutakin. Käynnissä on SNKK:n valmennuspolku, johon liittyy itsensäkehittämistehtäviä sekä säännöllistä mentorointia kokeneemmman kamarikollegan kera. Hiljalleen tarkoituksena on käynnistellä myös virallista RIO-kampanjaa. Siispä innolla eteenpäin!

Muokkaus 28.8.2015:

janin_flyer_1

Kamarimme tämän vuoden tiedottaja, Kallo Worksilla työskentelevä Eveliina Pakarinen loihti minulle upean kampanjaflyerin, johon pyysin häntä kehittämään Wahlman, vaikuttava viestijä -ajatuksesta jotakin visuaalisesti toimivaa. Tuo logoviritys toimiikin RIO-kampanjani merkkinä syksyn ajan.

3 vastausta artikkeliin “Kamariviestinnän kehittymispolulla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s