25 tapaa lisätä liikennettä nettisivullesi!

Verenpaineeni nousi taatusti jälleen pykälän.

Mitä otsikon takaa paljastui? E-kirja, jonka ladatakseen täytyi antaa henkilötietonsa sähköpostiosoitteineen (ja parin viikon sisällä sähköpostiluukkuun alkaisi tippua houkuttelevalta vaikuttavia viestejä samankaltaisilla otsikoilla) – ihan normisettiä.

En ladannut e-kirjaa, mutta oletan sen sisältäneen 25 koottua latteutta, kertaalleen jo joka tuutissa meuhkattua ”totuutta” hakukoneoptimoinnista, sisältömarkkinoinnista, some-taktiikoista ja muusta sen sellaisesta.

En sano, että kaikki e-kirjat tai artikkelit edustaisivat samaa latteutta – joukossa on briljanttejakin – mutta sähköpostiosoitteiden ja klikkien kalastelu monenmoisen copywriting ja muun keinoin on kasvanut valtavasti. Miten tämä liittyy menestymiseen? Lue eteenpäin, niin huomaat.

Ei sekään yksin haittaa, mutta valitettavasti on pikemmin sääntö kuin poikkeus, että hohtavien otsikoiden takaa paljastuu jotakin vähemmän hohtavaa: Jopa suoranaista roskaa.

Kun somemarkkinointitoimisto on määritellyt, että optimaalisen Facebook-sivun täytyy julkaista viisi artikkelia päivässä, niin optimaaliseen tähtääväthän julkaisevat. Vääntävät tarjolle sinappikakkuja kermakuorrutteella. Moni sisältömarkkinointikakku on päältä kaunis, mutta herkullisen lupauksen alta paljastuu katkera maku. Tai sitten ne ovat yksinkertaisesti vain mauttomia.

Annan ruoskaa itsellenikin. Eivät ole kahden käden sormilla laskettavissa ne kerrat, kun olen tyylitellyt tekstin, jonka laatuun en ole ollut tyytyväinen, kermakuorutteen alle. ”Salaisuus: Näin tulet supermenestyneeksi” kerää takuulla enemmän klikkauksia kuin ”Pari kriittistä sanaa sisältömarkkinoinnista”. Valitettavasti.

Sosiaalisessa mediassa ihmisten silmille vyöryy valtavasti sisältöjä. Määrä on taas kerran ottanut yliotteen laadusta. Sosiaalisen median metriikat ja vinkit eivät paljoa pysty laatuun pureutumaan. Ja siksipä itse kunkin somegurun mieltä kansoittavat sellaiset asiat kuin kuinka monta juttua täytyy päivässä missäkin kanavassa julkaista, mihin aikaan ja millaisin otsikoin. Tuntuu, että harvan somegurun mieltä kansoittaa ajatus juttujen laadusta.

Onhan se kiva, jos julkaisulla on mahdollisimman laaja levikki. Se on kiva numero mainostajien suuntaan, ja noin yleisestikin. Se, jolla on isoimmat numerot, on vaikuttavin.

Haluaisin, että jakaisimme toisillemme vähemmän sisältöjä. Haluaisin, että jakaisimme toisillemme laadukkaampia sisältöjä. Vaan ei se ole yksinkertaista maailmassa, jossa numerot ja pelkistetyt mittarit määräävät.

Some-menestymisen pitkällä tähtäimellä määrittää kuitenkin laatu. Ei yksin, on määrälläkin paikkansa.

Nuoret sukupolvet tekevät viisaasti kääntyessään videoiden ja kuvien äärelle: Niiden kohdalla huomaa helpommin tyhjän lupauksen. Ja vaikka se olisikin ollut tyhjä, et ole menettänyt lähellekään niin paljoa aikaa kuin kaivamalla jostakin artikkelista esiin sitä luvattua salaisuutta.

Salaisuuksista puheen ollen kirjaan jotakin luvatusta menestymisen salaisuudesta tähän loppuun (näin keittiöfilosofin ominaisuudessa) – eikä tämäkään mikään salaisuus ole: Kaikki lähtee siitä, että määrittelet oman menestyksesi.

Hae menestymisen mittarisi yhteiskunnan normista tai naapurin autosta ja takuulla tulet kiristelemään hampaitasi ja ohimoitasi.

Niin myös organisaatioissa: Ennemmin kuin somekonsulttipulputusta kannustan rohkeasti kuuntelemaan organisaation sisäistä sykettä, sen tarinaa. Ja rakentamaan sieltä käsin laadukkaita ja kiinnostavia sisältöjä niin sosiaaliseen mediaan kuin muualle.

Tekstiä on stilisoitu 5.10.2017.

Julkaissut Jani Wahlman

Markkinointi, viestintä ja johtaminen - Kehittyminen ja kehittäminen.

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

 1. Miksi haluaisit tulla supermenestyneeksi? Sitten pitäisi joka tilanteessa varoa mitä suustaan päästää, pitäisi haista menestyvältä ja kulkea juoksutossuissa terveysjuoma kourassa vihreiden vaalitilaisuudesta toiseen.

  Joutuisit kenties ajamaan polkupyörällä jossa on vain yksi vaihde ja autokin pitäisi ladata sähköllä jota ei saa juuri mistään. Tyttöystävästä viideososa olisi synteettisiä aineita. Ystävät olisivat ystäviäsi koska olet menestynyt.

  Supermenestyneenä joutuisit jatkuvasti perustelemaan itsellesi miksi pitää menestyä. Ilman perusteluja menestyksesi vaihtuu vyötäröläskiksi ennenkuin huomaatkaan.

  Ole siis mieluummin oma itsesi kuin menestynyt!

  Tykkää

  1. Hyvä puheenvuoro, juuri näin! Ja juuri tästä syystä on erittäin hämmentävää, että ihmiset ovat kieli pitkällä yleisten menestymisen ”salaisuuksien” perään. Kun elämäänsä vertaa johonkin yleisiin menestymisen mittapuihin, on monta syytä olla tyytymätön. Ja juuri siksi mittapuut pitäisikin määritellä itse – eli olla siis aina mieluummin oma itsensä kuin johonkin ulkoisen mittapuun vaatimaan mittaan venytetty muka-minä.

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s