Pika-case: Älä tee sähköpostimarkkinointia näin

Sain taannoin markkinointisähköpostia. Siinä tarjottiin sinänsä ihan mielenkiintoista palvelua, joka ei kuitenkaan ollut kohdallani enää relevantti. Lähettäjällä ei taida olla juuri mielenkiintoa minun tarpeitani kohtaan. Lähettäjä ei taida tietää minun tarpeitani.

Aloin katsoa, mitä kautta olin päätynyt sähköpostin lähetyslistalle.

Sitä ei kerrottu.

Selvä, ajattelin. En halua sähköpostia taholta, joka ei kerro, mistä syystä olen valikoitunut markkinoinnin kohteeksi. Taholta, joka ei tiedä tarpeitani. Sieltähän tulee sitten vaikka millaista satunnaista roskaa, kun sähköpostiputkeen heitetään kaikille kaikenlaista ja toivotaan, että joissakin kohtaa tärppää.

Oli syyni vastaanottajalistalle joutumisessa mikä tahansa, halusin nyt peruuttaa tilaukseni. Sieltähän se viestin perästä tilauksen peruutus aina löytyy, siispä oikopäätä sinne.

Vaan eipä löytynyt.

Onneksi Gmailista löytyy vaihtoehto suodata tämänkaltaiset viestit.

Sähköpostimarkkinoinnin – niin tehokkaaksi parjattua kuin se yleisesti onkin – huonoihin puoliin kuuluu se, että viestit eivät mene perille. Ne suodatetaan roskapostina jossakin matkalla vastaanottajalle. Ne laitetaan vastaanottajan estolistoille. Tai sitten ne vain poistetaan katsomatta (tai pikaisen vilkaisun jälkeen).

Vaan sähköpostin lähettäjä voi tehdä asialle paljonkin. Suurimpia syitä viestin heikkoon perille menoon on se, että sähköpostimarkkinointia tehdään vanhanaikaisella tavalla – tungetaan väkisin roskaa eetteriin. Mitä muhkeammat vastaanottajalistat, sitä parempi, ajatellaan. Niin Yhdysvalloissa (CAN-SPAM ACT) kuin EU:ssakin (direktiivin artiklat ja niiden kunkin maan laeissa olevat sovellutukset) sähköpostimarkkinointi ilman vastaanottajan lupaa on kielletty.

Sähköisen viestinnän tietosuojalaki (7. luku, 26 §) toteaa (korostukset omiani):

Automatisoitujen soittojärjestelmien sekä telekopiolaitteiden, sähköpostiviestien, tekstiviestien, puheviestien, ääniviestien tai kuvaviestien avulla toteutettua suoramarkkinointia saa kohdistaa vain sellaisiin luonnollisiin henkilöihin, jotka ovat antaneet siihen ennalta suostumuksensa.

Koska ilman suostumusta lähetettävä sähköpostimarkkinointi on kiellettyä – ja lain valvominen hankalaa – kärsii rikkomuksen tekijä seuraukset joutumalla eritasoisille estolistoille.

3 vinkkiä s-postimarkkinoinnin alkutaipaleelle

Sähköpostimarkkinoinnissa tulee käyttää niin sanottua opt-in-menettelyä, jossa vastaanottajat antavat luvan sähköpostimarkkinoinnin vastaanottamiseen. Tämä voi tapahtua uutiskirjetilausten kautta, mutta myös muissa yhteyksissä.

Varsin yleistä on tarjota ihmisille jotakin ilmaismateriaalia ladattavaksi sitä vastaan, että he luovuttavat sähköpostiyhteystietonsa. Pidän tätäkin tapaa hieman kehnona ja näppäilen noihin monesti sähköpostiosoitteen, joka on luotu vain tuollaisia tilauksia varten (en lue ao. boksia koskaan). Sivumennen sanoen näin sisältömarkkinoinnin aikakaudella kenttä on saturoitunut umpeen tällaisista ’sisällöistä’, joissakin on ihan hyvääkin tavaraa. Sitten on näennäisesti hyvää. Ja sitten jonkinlaista roskan muotoa.

Summa summarum: Sähköposti on erinomainen väline markkinoinnissa, mutta sitä tekevän on syytä muistaa, että:

  1. Luo sisältöjä, jotka kiinnostavat vastaanottajia. Ts. lähetä vastaanottajille juuri heille relevantteja sisältöjä. Varmista tämä esimerkiksi segmentoimalla vastaanottajalistoja.
  2. Kysy lupa sähköpostimarkkinointiin.
  3. Tarjoa helppo mahdollisuus poistua markkinoinnin vastaanottajista koska tahansa.

Artikkelikuva: Joanna Kosinksa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s