Kulutusjuhla kaikkien vastuulla

Tämä mielipidekirjoitus on julkaistu Satakunnan Kansassa 3.4.2016.

Sini Solala kirjoittaa Satakunnan Kansassa (1.4.2016) meidän kuluttavan liikaa. Asia on tärkeä, mutta enemmistö siitä vaikenee. On niin paljon helpompaa ja kivempaa vain kuluttaa. Jatkuvan kasvun tavoittelu kuulostaa päättömältä, kun resurssit ovat rajalliset.

Kasvu voi kuitenkin tulla määrän sijasta myös laadusta. Tehdään asioita paremmin, eikä vain enemmän. Yksilöllisissä kulutspäätöksissä voidaan keskittyä laatuun määrän sijaan. Ostetaan kaksi kertaa kalliimmat kengät, jotka kestävät kolme kertaa kauemmin. Pidetään huolta tavaroista, eikä osteta muodinmukaisia muovivimpaimia tai halpavaatteita eurolla vain kertakäyttöä varten. Heivataksemme ne pois taas seuraavan trendiaallon tultua. Turhaa tavaraa on valtavasti. Täytyy miettiä, mitä todella tarvitsemme. Emmekä tarvitse samoja asioita kuin naapurimme.

Henkilökohtaisen kulutuskierteen keskiössä voi olla vertailu muihin. Määrää on paljon helpompi vertailla kuin laatua. Saatamme kuluttaa täyttääksemme jonkinlaista tyhjiötä meissä. Saatamme kuluttaa päästäksemme hetkeksi pakoon todellisuudesta. Pitäisi kysyä, miksi todellisuudesta on tullut meille niin pelottava. Pitäisi kysyä, miksi sisällämme on tyhiö. Niiden paikkaaminen kulutusvimmalla on sama kuin hoitaisi murtunutta varvasta kipulääkkein: Kipu kaikkoaa, mutta murtuma pysyy. Murtuma paranee ajan kanssa, kun sen antaa olla levossa. Ehkä todellisuuskipuilukin paranee, kun maltamme tarpeeksi kauan olla lääkitsemättä sitä shoppailun suloilla.

Kenen vastuulla kulutusjuhla on?

Kulutusvimma ei ole yksin yhteiskunnallisten päätäntäelinten vastuulla, vaikka ne voivatkin suosia ja olla suosimatta eri mekanismeja. Kulutus ei yksin ole yritysten, edes sokeimmin puhdasta määrällistä kasvua tavoittelevien, vastuulla. Vastuu ei ole yksin myöskään meidän kuluttajien, jotka viime kädessä teemme päätöksen siitä, mihin rahamme laitamme.

Vastuu ei ole markkinoijien, joiden pyrkimyksenä on tuoda esimerkiksi tuote tai palvelu esille mahdollisimman edukkaasti ja tehokkaasti, mutta joilla myös on etiikkansa. Vastuu on meidän kaikkien yhdessä. Aloitetaan itsestämme:

Ostammeko ensi kerralla kaksi kertaa kalliimmat, ja kolme kertaa laadukkaammat kengät?

Artikkelikuva: Siyan Ren.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s