Advertoriaaliksi kutsutaan toimitukselliseen tapaan tehtyä mainosta, joka ulkoisesti muistuttaa tavallista lehtijuttua, kerrotaan Journalistiliiton sivulla.

Yleistyneet ovat kokonaiset advertoriaalilehdet, usein jonkinlainen teemapaketti varsinaisen lehden välissä. Minulla ne lentävät oikopäätä roskiin.

Lehtien ILMOITUS-merkillä varustetut sisällöt sivuutan tyystin, samoin kuin mainokset.

Miksi? Vain murto-osa kaikesta mainontamassasta onnistuu puhuttelemaan minua edes jollakin tasolla. En ole kuluttajana esimerkiksi hullujenpäivien tai kaikkimarkalla-hintahulinoiden perään.

Joskus sisällön markkinoinnillinen painotus pyritään tuomaan esiin mahdollisimman huomaamattomasti, mutta muutama lause jutusta paljastaa helposti, mistä on kyse. Roskiin. Onneksi Aikakausmedia julkisti pari vuotta sitten uudet säännöt tälle kentälle. Sääntöjen mukaan ”lukijan on aina voitava erottaa toimituksellinen sisältö ja mainonta toisistaan.”

Teen ehkä itselleni karhunpalveluksen – Advertoriaalijutut ja -lehdet voivat pitää sisällään hyvinkin mielenkiintoisia juttuja. Niistä voisi oppia ja inspiroitua.

Vaan sen kerran, kun olen advertoriaalille mahdollisuuden antanut, olen pettynyt. Maksajan valta sisältöön on luonnollisesti laaja. Kun laitetaan kovaa rahaa peliin markkinointibudjetista, on sillä saatava myös tulosta. Roskiin.

Ohjaako tällainen pelko virittämään advertoriaalijutut liiaksi markkinointitaajuuksille? Johtuvatko lähinnä yritys- tai tuote-esittelyiltä kalskahtavat jutut siitä, että ohjaksissa oleva markkinoija on markkinoija, ei toimittaja?

Vai ovatko jutut puulta maistuvaa huttua lähinnä siksi, ettei yrityksen nimissä uskalleta poiketa vakavasta markkinointiviestinnän linjasta? Ei uskalleta ottaa kantaa, ei uskalleta puhutella.

Ehkä olen kuitenkin väärässä ajatusteni kanssa – Enhän tosiaan ole koskenut advertoriaalilehtiin muutamaa satunnaista selailukertaa lukuunottamatta. Onko aivoihini syntynyt turhaan aivan liian liipasinherkkä ärsyke-toiminta-kombo: Advertoriaali? -> Roskiin!

Luetko sinä advertoriaaleja? Ovatko ne järkevä markkinointipanostus? Vai päätyvätkö ne suoraan roskakorin perukoille?

Artikkelikuva: Death to Stock Photo.