Mitä Pokémon Go merkitsee markkinoinnille?

Et ole voinut välttyä kuulemasta Pokémon Go -pelistä. Lyhykäisyydessään: Ilmaisessa pelissä metsästetään Pokemon-hahmoja pitkin maita ja mantuja sovelluksella, joka yhdistää pelimaailman todelliseen maailmaan GPS:n, datayhteyden ja puhelimen kameran avulla. Pokémon Go on aktiivisten käyttäjien määrässä Yhdysvaltain markkinoiden isoin mobiilipeli koskaan (5). Sillä on enemmän aktiivisia käyttäjiä kuin Twitterissä ja enemmän päivittäisiä käyttäjiä kuin Whatsappilla ja Snapchatilla (1). Yhdysvalloissa Pokémon Go:ta on asennettu sen lyhyen olemassaolonsa aikana jo enemmän kuin Tinderiä sen nelivuotisessa historiassa (5).

Lisätyn todellisuuden (augmented reality, AR) maailmassa seikkaillaan siis ympäriinsä Pokemoneja ja bonuksia etsien. AR-ulottuvuus on tosin joidenkin mielestä lähinnä heikko purukumiviritys, mutta joka tapauksessa aiheen merkittävä avaus massamarkkinoiden suuntaan. Bonuksia tarjoavat Pokestop-sijainnit (Porissa bongasin sellaisen mm. Kirjurinluodon merirosvolaivan maastoilta), sekä Gymejä, joissa voi taistella toisia pelaajia vastaan keräämillään Pokemoneilla.

Pyydystin muuten juuri Bulbasaurin olohuoneestamme.

Vaikka Pokémon Go:ta pelatessa on jo ajettu puuhun (6) – Ja pelaajien turvallisuus on muutenkin aiheuttanut huolta – tarjoaa se paljon mielenkiintoista markkinointimielessä. Tässä muutama ajatus.

Poikkea välillä virkistäytymään sieltä Pokemon-metsästyksestä!

Pokestopit tarjoavat erilaisia bonuksia ja ne sijaitsevat esimerkiksi kaupunkien monumenttien äärellä. Vaikkapa kahvilalle voi olla hyvinkin edullista sijaita Pokestopin lähellä (”Poikkea välillä virkistäytymään sieltä Pokemon-metsästyksestä!”) (1). Pokemon Go tarjoaa myös jatkossa sponsoroituja sijainteja eli rahaa vastaan yritys voi tehdä itsestään keskeisen sijainnin pelissä. Onkin huhuttu, että McDonald’s ostaa ravintolansa joko Pokestopeiksi tai Gymeiksi (7). Tokikaan paikalle saapuvat Pokemonin metsästäjät eivät tarkoita automaattisesti asiakkaita (4).

Latasin Pokémon Go:n kokeiluun heti, kun mahdollista, ja kuljeskelin Porin keskustan läpi. Näin ainakin kymmenen henkilöä, niin aikuisia kuin teinejä, jotka olivat etenemistavasta päätellen Pokémonien metsästyksessä. Hymyilytti.

Paikkaan houkutellaan enemmän Pokemoneja. Ja ihmiset seuraavat perässä.

Pelissä on niin kutsuttuja Lure-moduuleja, joiden avulla johonkin paikkaan houkutellaan enemmän Pokemoneja. Ja ihmiset seuraavat perässä. Suora paikkasponsorointi ei vielä ole mahdollista monissakaan paikoissa, ja saapunee viiveellä Suomeen, mutta jo nyt yritykset voivat hyödyntää Lureja (2, 3).

Pokemon Go kuluttaa akkua nopeasti, koska sen tarvitsee käyttää tietoliikenneyhteyttä, GPS:ää, näyttöä ja muita puhelimen ominaisuuksia samalla aikaa. Saas nähdä, räjähtääkö lisävirtalähteiden kysyntä. Tai miten olisi siihen Pokestopin lähellä sijaitsevaan kahvilaan latauspiste Pokemonien metsästäjille (2). Yritykset voivat seurata myös Pokemon-maailmaa ja kertoa sosiaalisessa mediassa, jos joku Pokemon ilmestyy paikalle tai lähimaastolle – Erityisesti harvinaisuus houkuttaa pelaajia (1, 2).

Sitä ei toki tiedetä, kuinka kauan Pokémon Go -villitys kestää ja millaisia markkinointipanostuksia asiaan kannattaa laittaa. Toisaalta Lure-moduulien kokeilu ei liene kovinkaan suuri panostus ja ainahan kokeilla kannattaa. Täältä löytyy juttu siitä, miten kahdeksan eri yritystä on käyttänyt Pokémon Go:ta osana markkinointiaan.

Pokémon Go on erittäin mielenkiintoinen massamarkkinoiden avaus AR-maailmaan. Jos itse pelistä ei oteta markkinointikierroksia irti, niin ainakin jatkossa lisätty todellisuus tuo tehokkaan työkalun etenkin kivijalkayritysten markkinoijien repertuaariin. Sitä ennen Lure-moduulit kokeiluun!

Viitatut jutut
  1. http://www.forbes.com/sites/miketempleman/2016/07/14/how-to-use-pokemon-go-for-marketing/#329e88dd7929
  2. http://www.forbes.com/sites/jaysondemers/2016/07/13/6-ways-to-use-pokemon-go-in-your-local-marketing-campaign/#18625cc26aae
  3. http://www.bustle.com/articles/172078-how-to-use-lure-modules-in-pokemon-go
  4. http://www.adweek.com/news/technology/why-retail-minded-marketers-are-intrigued-about-pokemon-gos-forthcoming-ads-172516
  5. https://www.ama.org/publications/eNewsletters/Marketing-News-Weekly/Pages/pokemon-go-disrupting-marketing.aspx
  6. http://www.foxnews.com/us/2016/07/14/driver-collides-with-tree-while-playing-pokemon-go.html
  7. http://gizmodo.com/pokemon-go-partnership-with-mcdonalds-is-on-source-say-1783663418

Merkinnän kuva: idigitaltimes.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s