Itsensäbrändääminen – Kolme vinkkiä alkuun

Et pian pärjää työmarkkinoilla, jos et osaa brändätä itseäsi.

Näin väitetään.

Ai pitäisi minun myydä ja mainostaa itseäni?!

Markkinoinnista ja brändäämisestä tulevat helposti ensimmäisenä mieleen myynti, mainonta ja suoranainen tyrkyttäminen. Liekö tämä historian taakkaa vai ihan vain luulo sen perusteella, miltä markkinointi monen kuluttajan silmään lähinnä näyttää.

Henkilöbrändäämisessä on kuitenkin kyse ihan muusta kuin näistä kolmesta pinnallisesta luulosta.

Karkeasti ottaen kyse ei ole sen kummemmasta kuin siitä, että tuo itsensä ja osaamisensa esiin tyylikkäästi. Ei pinta kiillotettuna, vaan ihan oikeiden kompetenssien kautta.

Oon töissä markkinointipäällikkönä.

Kuulostaa hieman erilaiselta kuin:

Työskentelen markkinointipäällikkönä sisällönhallintaratkaisuja tuottavassa IT-yrityksessä. Toimeeni kuuluu markkinoinnin kokonaisuuden suunnittelu ja toteuttaminen. Työni on todella opettavaista ja se on kehittänyt minua merkittävästi markkinoinnin ammattilaisena.

Kyse on siis paljon siitä, miten itsensä ja osaamisensa esittää.

Tee heti kolme juttua

1. Liity LinkedIniin

Muutama vuosi sitten minulle ennustettiin, että LI ei lähde lentoon Suomessa. Pari vuotta sitten siellä oli 700 000 suomalaista. Tänään tarjolla on yhä enemmän ja enemmän työpaikkoja, ja suorahakukonsultit eli headhunterit skannaavat tarjontaa silmä kovana.

Peukuta ja kommentoi LinkedInissä näkemiäsi julkaisuja. Jaa niitä eteenpäin. Osallistu keskusteluun ja liity erilaisiin ryhmiin.

LinkedIn alkaa olla liian merkittävä kanava sivuutettavaksi.

2. Täytä profiili tiedoillasi

Tähtää ns. all star -profiilin tekemiseen. Kirjoita tiedot työkokemuksestasi, koulutuksestasi sekä esimerkiksi kiinnostuksen kohteista ja vapaaehtoistoiminnasta. Lisää ammattimainen kuva. Muista kirjoittaa myös yhteenveto ja päivittää profiilin ammatillinen otsikko. Muista, että oon markkinointipäällikkö on edelleen eri asia kuin tulosorientoitunut markkinointipäällikkö.

Käytän LinkedIniä master-CV:nä eli päivitän sinne lähes kaiken työkokemukseni ja osaamiseni. Joidenkin mielestä profiili on hengästyttävä, mutta työnhakumielessä ja koulutusteni markkinoinnissa se toimii täydellisesti.

3. Tutustu Twitteriin ja / tai blogialustoihin

Itse asiassa nyt kun olet LinkedInissä, tutustu sen artikkeliominaisuuteen (Write an article). Sen avulla saa näppärästi blogimaisia tekstejä esiin verkostolle. Kirjoita jokin juttu, ihan vain huviksi ja kokeeksi. Saatat yllättyä saamastasi vastakaiusta.

Tutustu myös ilmaiseen WordPress.com-blogialustaan, jos koet, että haluat kertoa ajatuksistasi kirjallisesti. Sinun ei tarvitse olla huippuosaaja – tärkeintä on, että otat sen ensimmäisen askeleen.

Tarkasta myös Twitter. Sen avulla saat parhaimmillaan verkkobrändisi loistamaan aivan uudella tavalla. Olen kuullut monta tarinaa siitä, että Twitterin jujusta on ensin pitänyt saada kiinni, ennen kun homma on alkanut luistamaan. Itse löysin tuon jujun reilu vuosi sitten ja takaisin ei ole katsomista!

Lopuksi, muista:

Brändisi on yhtä kuin maineesi ja sinusta saatava mielikuva. Niinpä kaikki asiat, joita teet tai jätät tekemättä, vaikuttavat siihen, millainen on brändisi. Kyse ei ole vain digitaalisen maailman tempuista, vaikkakin tämä maailma mahdollistaa sen, että aktiivisesti tekemällä maineesi kiirii lähes kaikkialle pikemmin kuin huomaatkaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s