Loppuvuoden kuulumisia

Tämä ei ole huikea spektaakkelipostaus digitaalisen markkinoinnin seksikkäimmistä tuulista, vaan koostekirjoitus kuulumisista (työ)arjen saralla.

Muutaman vuoden teemablogien kirjailun aikana olen kaivannut yleisblogin kirjoittamista. Josko jatkossa saisi tiheämmin tällaista arjen kuvailua linjalle.

Vuosi on ollut kokonaisuudessaan mahtava. En kirjaile näin vain henkilöbrändäys- ja positiivisuuspöhinämielessä. Voin todeta, ja totean, saman myös mieleni sopukoissa.

Olen hieman ajautunut kouluttamisen tielle. Vuoden alussa oli muutamia koulutuskeikkoja, mutta syksyn kohdatessa pankki räjähti kunnolla. Sain pitää Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelmassa digimarkkinointikurssin. Vedin myös erinäisiä tilauskursseja, ja loppuvuodesta pidin kolmella paikkakunnalla verkkolöydettävyyskoulutuksen (1) Satakunnan Yrittäjien kanssa.

En ole juuri markkinoinut koulutuksiani. Digimarkkinointiaiheista kouluttamiselle on ilmeisen paljon kysyntää. Hyvä näin: Kouluttaminen on kivaa ja opin joka kerta uutta.

Sain kouluttaa vuoden lopuksi myös nuorkauppakamareiden kansainvälisen kattojärjestön JCI:n (Junior Chamber International) viestintäkoulutuksen Effective Communications: Building a Foundation. Siinä opimme viestinnän perusteita viestin toimivasta sisällöstä niiden tehokkaaseen välittämiseen. Alla koulutukseen osallistunut iloinen poppoo sekä pääkouluttajan päänuppi.

jci-effective-communications

Isointa roolia ammatillisessa arjessa on luonnollisesti vetänyt markkinointityö Elinarilla. Pääsin äitiyslomittamaan markkinointipäällikköä vuoden alussa. Vuoden aikana on saanut tehdä paljon. Olen laittanut markkinoinnin systeemiä pala kerrallaan uusille raiteille. Ehkä vähemmän yllättävästi olen siirtänyt ponnistuksia vahvemmin digitaalisen markkinoinnin suuntaan.

elinar

Olen saanut olla mukana myös strategiatyössä. Iso kokonaisuus on ollut kehittää yrityksemme sisäistä markkinointia. Kirjoitin vuoden ajan gradua sisäisen markkinoinnin ja viestinnän kehittämisestä toimintatutkimuksen keinoin. Kovin mielenkiintoista, mutta yllättävän haasteellista. Gradu sai juuri kansitusluvan.

Hieno ja inspiroiva kokemus oli osallistuminen IBM:n World of Watson -tapahtumaan Las Vegasissa lokakuussa. Watson on IBM:n tekoälykokonaisuus. Viikon aikana sai kuulla useita hienoja puheenvuoroja ja tavata monenlaisia mielenkiintoisia henkilöitä. Samalla kertaa kävin tutustumassa San Franciscon kahviloihin (2 ja 3).

vegas

Bloggauksia

Aloitin blogien kirjoittamisen lähes 10 vuotta (4) sitten ylläpitääkseni ja kehittääkseni kirjoitustaitoa.  Blogit ovat minulle kiinnostava harraste. Jokainen sana, jonka kirjoitan, kehittää myös ammatillista osaamistani. En tosin ole vähään aikaan osannut erotella ammatillista ja ei-ammatillista minua.

Tänä vuonna kahviblogi koki kasvojenkohotuksen ja nimeksi vaihtui Kahville.co (5). Myös logo uudistui samassa. Tarkoituksena on kirjailla blogiin vahvemmin muutakin kuin kahvien maisteluja.

Kevätpuoliskolla julkaisin ensimmäisen kirjoitukseni mainion Tyyliniekka-sivuston blogissa (6). Ajaton-blogi on matka yhden tyypin vaatekaapin päivittämiseen ajattomammaksi ja laadukkaammaksi.

Kirjoittamisvoimavarat ovat jakautuneet gradun lisäksi pääasiassa näiden kahden blogin kesken.

Tuottavuustyökaluja

Aloin jo toissa vuonna siirtää kalenteriani silloisen nokialaisen puhelimeni uumenista Google-kalenteriin. Syksyllä olen ajanut kalenterin rinnalle Trelloa (7), johon kokoan toistaiseksi aikatauluun kiinnittämättömiä tekemisten palasia. Sellaisia, jotka ovat keikkuneet kalenterissa pidempään ja joita tyrkin eteenpäin, koska ne eivät ole akuutteja asioita. Tyrkkiminen on vienyt ylimääräistä aikaa.

Tuottavuudessa ja keskittymisessä on kyse ennen kaikkea keskeytysten karsimisesta ja asioiden automatisoimisesta sekä priorisoimisesta. Niitä olen pyrkinyt korostamaan tekemisissäni viimeiset puoli vuotta.

Opintoasiaa

Olen opiskellut aika kauan. Aloitin tietojenkäsittelytieteen opinnot Tampereen yliopistossa 2003. Opiskelin vuoden ja olin töissä pari vuotta. Tämän jälkeen opiskelin tradenomiksi Tampereen ammattikorkeakoulussa (+2,5 vuotta). Sitten opiskelin kauppatieteiden maisteriksi Porissa (+4,5 v). Osittain samaan aikaan opiskelin filosofian maisteriksi ja nyt kokonaisuus alkaa olla paketissa (+1 v).

Yhdeksän vuotta opiskelua tuntuu aika tanakalta. Mielessäni on kuitenkin pyörinyt jatko-opintojen maailman. Monenlaista mielenkiintoista olisi tutkittavana. Olen puolittain tutkijatyyppiä, mutta yhtä vahvasti kaipaan suoraa toimintaa, vuorovaikutusta ja nopeaa palautetta. Siksi nämä ajatukset kulkevat on-off-kehää.

Ensi vuonna

Olen ollut mukana nuorkauppakamaritoiminnassa pian neljättä vuotta. Tänä vuonna olen keskittynyt 17 kamarista muodostuvan alueen viestinnän kehittämis- ja tukihommiin. Ensi vuonna saan toimia kamarien kansallisen kattojärjestön Suomen Nuorkauppakamarit ry:n viestinnässä. Yli 70 nuorkauppakamarista koostuvan verkoston viestintä on diplomaattisesti ilmaisten moninaista. Tämän kehittämisessä ja sparraamisessa riittää haastetta. Onneksi meillä on upea ja ammattitaitoinen porukka työstämässä asiaa.

Liikunnan saralla mukava alkuvuoden tavoite on treenata lenkkipoppoomme kanssa Helsinki City Runille. Olen hiljan luopunut tavoitteestani käydä tekemässä lihaskuntotreeni salilla kolmesti viikossa. Se on kalenterin valossa varsin usein mahdottomuus, ja sitten syyllistän itseäni, kun olin taas laiska poika. Sen sijaan pyrin käymään salilla vähintään kerran viikossa – mahdollisuuksien salliessa kaksi tai kolme. Lisäksi teen kotona / hotellissa / metsässä kehonpainoharjoituksia tai muuta sellaista.

Kirjasto

Olen kuunnellut tänä vuonna äänikirjoja Audiblella. En pysty oikein lukemaan bussissa, joten äänikirja on hyvä juttu. Ja bussissa on tullut istuttua tänä vuonna erityisen ahkerasti.

Muutama nosto:

  • Charles Duhig: The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business – Avartava kirja tapojen voimasta, niiden terävöittämisestä ja kultivoimisesta.
  • Simon Sinek: Start with Why – Fundamentaalinen teos. Kysy aina ensin miksi (me tehdään tätä)?
  • Ryan Holiday: Ego is the Enemy – Erinomaista perspektiiviä pintaliidon hallitsemaan maailmaan.

Luin tänä vuonna vihdoin myös Tuntemattoman sotilaan. Oiva teos sekin. Kuten myös Ken Keseyn Yksi lensi yli käenpesän. Pitäisi katsoa elokuvakin joskus.

Linkit

  1. Verkkolöydettävyys voi pelastaa yrityksesi
  2. Kahveilla USAssa: San Franciscon parhaat kahvilat
  3. San Franciscon nähtävyyksillä
  4. 3 asiaa, jotka 10 vuotta bloggausta on opettanut
  5. Kahville.co
  6. Ajaton-blogi Tyyliniekassa
  7. Trello

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s