Tärkein asia henkilöbrändäyksessä: Tee asioita!

Ammatillinen henkilöbrändäys, itsensä tuominen esille harmaasta massasta, on tällä hetkellä yksi kuumimmista jutuista.

Sain olla viimeksi eilen kouluttamassa tästä mielenkiintoisesta aiheesta ja koulutusta suunnitellessani aloin ajatella sitä kaikkein tärkeintä asiaa itsensä brändäämisessä.

Brändääminen ja markkinointi kalskahtavat usealle lipevänä myyntityönä tai kiiltokuvamainostamisena. Brändäämisen tarkoitus on kuitenkin yksinkertaisuudessaan erottua joukosta.

Huutamalla ja meuhkaamallakin erottuu, mutta millaista brändiä silloin tulee rakentaneeksi? Ei ainakaan ammatillisen imagon kannalta hyvää.

Meillä kaikilla on – halusimme tai emme – maineemme. Muilla ihmisillä on aina jokin mielikuva meistä (paitsi jos kuulut ikänsä luolassa yksin asuneiden verrattain marginaaliseen joukkoon).

Maineemme syntyy siitä, mitä teemme. Miten suhtaudumme toisiin ihmisiin ja eri asioihin elämässä. Millainen asenne meillä on. Miten vuorovaikutamme.

Brändääminen on lopulta tekojemme ja kokemuksemme nostamista esille. Kertomus siitä, että hei mä oon tehny tällaista tällä tavalla ja tällaisilla tuloksilla. Tällaisia arvoja mulla on, näitä asioita kannatan.

Verkkobrändissä kyse on siitä, miten ja millaisia asioita itsestämme viestimme. Puoli vuotta sen jälkeen, kun olin perustanut kahviblogini, minua alettiin tituleerata kahviammattilaiseksi. Pelottavaa, mutta kertoo jotakin verkkoviestinnän tehosta.

Brändin tulee tietenkin kummuta aitoudesta: Onko mitään irvokkaampaa kuin joka särmältä viilattu kiiltokuvamainen verkkobrändi, jonka taustalta paljastuu jotakin täysin muuta. Meillä on vain yksi maine ja meillä tulisi olla vain yksi, aito, brändi.

Henkilöbrändikikkailuoppaiden listojen noudattamisen sijaan ammatillisen kuvan rakentaminen verkossa tulee kummuta aitoudesta, omasta arvopohjasta sekä kovasta substanssista ja ammatillisesta kokemuksesta.

Tekeminen on paljon tärkeämpää kuin mukanokkelat Twitter-sutkautukset tai LinkedIn-profiilin yhteenvetotekstin sanajärjestys. Toki jos haluat brändätä itsesi twittersutkauttelijaksi, niin tämä on sitä täysin oikeaa tekemistä.

Tärkein asia henkilöbrändäyksessä on – ehkä paradoksaalisesti – se, että olet tehnyt ja teet asioita.

Ontot tynnyrit kolisevat äänekkäimmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s