Pidin taannoin kolmen tunnin koulutuksen aiheella Sosiaalisella medialla tehoa markkinointiin.

Somen hyödyntämisen kenttä on niin laaja, että kolmessa tunnissa ei pintaa syvemmällä käydä – Vaikka agendalla ei ollutkaan kovin leveälti asiaa. Käsittelimme somen nykytilaa Suomessa, paikallismarkkinoinnin näkökulmia, strategiaa, kampanjointia ja suunnittelua sekä kanavista Facebookia, Instagramia, Twitteriä ja LinkedIniä.

Tällaisissa koulutuksissa on haasteena se, että osallistujien taitotaso vaihtelee suuresti – Joku voi olla täysin ummikko sosiaalisen median kohdalla, joku toinen taas hakee edistyneempiä vinkkejä. Palautteiden perusteella osallistujat saivat 95-prosenttisesti kuitenkin sitä, mitä he olivat tulleet hakemaan.

Sosiaalisen median vinkkipankkini ei ole suurta taikuutta.

Toki on teknisiä asioita ja monenlaisen nippelitiedon oppimista, mutta minusta toimiva markkinointi kiteytyy somessa muun muassa näin yksinkertaisiin asioihin:

Ole aktiivinen

Somessa ei tarvitse viettää jokaista minuuttia, mutta säännöllinen julkaisu (omat sekä muiden julkaisut), käyttäjien toimenpiteiden seuranta ja analytiikan tulkinta ovat keskeisessä roolissa.

Puhu relevanteista asioista, puhu epämuodollisesti ja ystävällisesti

Naula & Vasara -Facebook-sivulla ei välttämättä kannata julkaista kirsikkapiirakkaohjeita. Sen sijaan tuumi, mistä seuraajat voivat olla kiinnostuneita. Tuota heille lisäarvoa. ”Näin teet…”-tyyppiset julkaisut toimivat aina. Keskustele, älä toitota. Käyttäjät ovat ihmisiä, eivät toitotusmedian torvien kohteena olevaa tasaista massaa.

Hyödynnä kävijätietoja / analytiikkaa.

Tietoihin pääsee helposti niin Twitterissä, LinkedInissä kuin Facebookissa, eikä konepellin alla ole mitään numeroita ja käppyröitä kummallisempaa. Kun opit tulkitsemaan niitä, ne ovat suureksi avuksi.

Mieti mittarit ja strategia.

Mittarit eivät ole sen kummempia kuin vertailupohja, jota vasten analytiikkaa kannattaa tarkastella. Millaiset sisällöt toimivat parhaiten ja miten asian tulkitset? Ehkä tarkoitus on saada vain laadukkaita (= asiasta kiinnostuneita) kävijöitä nettisivulle. Jos sinulla ei ole mittareita, mihin voit verrata saamiasi tuloksia? Strategiassakaan ei tarvitse miettiä sen filosofisempia – Kunhan tuumaa, että minne halutaan mennä ja miten me nyt sinne sitten mennään.

Julkaissut Jani Wahlman

Markkinointi, viestintä ja johtaminen - Kehittyminen ja kehittäminen.

Ota osaa keskusteluun

1 kommentti

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s