Vuosia sitten olin vienyt juoksuharrasteen mittaamisen pitkälle. Endomondo mittasi muun muassa juossun matkan ja siihen käytetyn ajan. Sykemittarilla sain toisenlaista tietoa. Kaikki kiteytyi laskentataulukossa, johon listasin niin suunnitelmat kuin toteumat. Se piirsi sitten kivoja käppyröitä kehityksestä.

Kokonaisuus oli ihan motivoiva, ja ohjasi tehokkaasti tekemistä.

Sitten mittarit alkoivat prakaamaan. Sykettä ei löytynyt. GPS-mittaus heitti häränpyllyä. Jostakin laitteesta loppui akku. En jaksanut excelöidä päivän tuloksia tai katsoa, miten huomenna juostaisiin.

Mittarit alkoivat viedä miestä. Aloin tuntea itseni vain jonkinlaiseksi lukujentekijäksi.

Vastareaktio

Olen joskus mustavalkoinen. Hylkäsin kerralla kaikki mittarit. Aloin rakentaa pääkopassani ajatusta siitä, että mittarit ovat tyhmiä.

Elämän koko ihmeellisyyttä ei voida koskaan täysin mitata.

Mittariaddiktin maailmankuva voi jäädä ikävän kapeaksi.

Mittarit motivoivat

Aikani kipuiltuani aloin kuitenkin taas antaa pikkusormea mittareille. Huomata, että niistä on hyötyä monissakin asioissa.

Suhteeni niihin vain pitäisi olla kunnossa.

En saisi antaa mittarin olla herra, minun piti olla herra mittarille.

Markkinointityössä mittarit ovat hieno asia. Niillä voi ohjata tekemistä sinne, millä on merkitystä. Tehdä valintoja asioiden välillä, kohdentaa resursseja, optimoida tekemistä. Näyttää, millaisen tuoton mikäkin panostus antoi.

Uudelleen lämmennyt juoksuharrasteeni on sekin osaltaan mitattuna. Aikaisemmin mittasin vain kokonaisaikaa ja -matkaa. Nyttemmin keskityn kilometriaikoihin: Endomondon ilmoittama tulos kullekin kilometrille tsemppaa kiihdyttämään tai – mikä vieläkin tärkeämpää – rauhoittamaan tahtia.

Mittari ei ole vain toiminnan tehostamiseen tähtäävä piiskuri, vaan parhaimmillaan se pitää huolen tasapainosta.

Mikään elämän osa-alue ei saa kuitenkaan mittaroitua kokonaan – Ja enemmän täytyy olla sellaista, jota mittarit eivät ollenkaan kosketa. Näin olen vihdoin oppinut.

Hyvä apuväline ne ovat, hieno tarkentava työkalu.

Julkaissut janiwahlman

Markkinoinnin ja viestinnän kouluttaja, konsultti ja asiantuntija. Matkalla kohti johtamisen syvempiä vesiä. Katso lisää: https://www.linkedin.com/in/janiwahlman

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s