Yksinkertainen ensiaskel, jolla kokematonkin ottaa organisaatiosomen haltuun

Olen toiminut lukuisten organisaatioiden sosiaalisen median pääkäyttäjänä / puuhamiehenä / yleisnikkarina ainakin kahdeksan vuoden ajan. Tampereen ammattikorkeakoulussa työskennellessäni 2010 olin mukana rakentamassa somestrategiaa. Somen kanssa on tullut oltua tekemisissä myös esimerkiksi Porin kaupungilla, Pori Jazzilla ja Porin yliopistokeskuksella. Päälle tulevat lukuisat yhdistystoimet: Ensin opiskelijayhdistyksissä ja nyttemmin muun muassa nuorkauppakamarissa sekä ekonomiyhdistyksessä.

Haluan jakaa noiden kokemusten pohjalta vinkin tai pari. Nyt en puhu mistään taikatempusta tai ihmetyökalusta. En myöskään puhu mistään maksullisesta ominaisuudesta. Puhun hyvin yksinkertaisista asioista, aivan perusperusteista – jostakin vielä yksinkertaisemmasta kuin sosiaalisen median perusasioista.

Hieman statistiikkaa siitä, mitä yksinkertainen toimenpide on saanut aikaan:

12 kuukauden tarkastelujaksolla LinkedIn-sivumme impressiot ovat nousseet noin 430 %, seuraajamäärä on kolminkertaistunut. Twitter-seuraajien määrä on viisinkertaistunut.

Tuloksia ei ole saavutettu yksinomaan alla mainitsemallani keinolla, vaan olen myös ostanut näkyvyyttä. Maksettua tai ei – sama ”jippo” on silti keskeissä roolissa onnistumisissa.

Some- ja muissa koulutuksissa minua kuitenkin hämmästyttää se, että näin yksinkertaista juttua ei hyödynnetä. Sitä ei välttämättä hyödynnetä edes sen jälkeen, kun siitä on puhuttu. Ehkä se on liian yksinkertainen, tai sitten sen sopii vain kaltaisilleni kalenteri-ihmisille.

Mietitään kuitenkin ensin:

Minkä asioiden kanssa organisaatiosomen kohdalla tuskaillaan?

Melko usein asetelma on sellainen, että organisaatiossa ei ole omaa sometyyppiä. Jokin koordinaattori hoitaa hommaa oman toimensa ohessa. Homma roikkuu tehtävälistalla, koska somessahan on pakko olla. Vielä vuosi-pari sitten tilanne oli lisäksi se, että tämä koordinaattori ei itse ollut mitenkään läsnä somessa. Asia on tainnut onneksi korjaantua jonkin verran, etenkin Facebookin osalta.

Asetelmasta seuraa yleensä kaksi tuskaa:

  1. En mä muista sinne mitään päivittää
  2. Mitä ihmettä mä sinne päivittäisin?

Ykköskohdan tuska jatkuu kokeneemmillakin tasoilla: Vaikka olisi kuinka raskaan sarjan somenotkuja, saattaa organisaatiosomen päivitys jäädä pahimmillaan joulun ja juhannuksen toivotuksiksi.

Tästä päästään vihdoin sen hyvin hyvin hyvin yksinkertaisen vinkin äärelle:

Kirjoita kalenteriisi, että julkaiset somessa jotakin joka viikko päivinä X, Y ja Z. Jos sinulla on tuska sen suhteen, mitä julkaisisit, laita myös kalenterimerkintä asian pohdinnalle.

Tyypillinen toimintaketju on muutoin tällainen:

Jahas, pitäisi taas julkaista jotain -> Enpä taaskaan tiedä, mitä julkaista -> [Toiminta lipsuu kohti Facebook-kirppariryhmän päivitysten selailua] -> [Mitään ei tule julkaistua]

Sama ketju toimii jälleen seuraavalla kerralla. Ja seuraavalla. Ja seuraavalla.

Elinarilla pyöritän läsnäoloamme muun muassa Twitterissä ja LinkedInissä. Meillä ei ole hirveästi omaa julkaistavaa sisältöä, ts. sitä tulee harvakseltaan. Julkaisenkin yleensä toimialaamme liittyviä, tai sitä liippaavia, artikkeleja.

Minulla on kalenterissa kolmena päivänä viikossa merkintä (laitan sen autenttisessa muodossa suoraan kalenteristani): Twit työ 1 RT, 3 like, 2 seur / Työ LI jako.

Avattuna: Uudelleentwiittaa kerran, tykkää kolme kertaa, seuraa kahta uutta tyyppiä + jaa LinkedInissä jotakin.

Käytännössä määrät vaihtelevat, ja nykyisellään olen läsnä kanavissa joka päivä. Jos viikko on kuitenkin hektinen, nämä asiat saattavat unohtua (some ei ole työnkuvassani ykkös- tai edes kakkosprioriteetilla, digimarkkinoinnin parissa on paljon muitakin, ja oleellisempia, juttuja). Silloin kalenterimerkintä muistuttaa, ja päivitykset tulee tehtyä. Tärkein juttu on nimittäin tämä:

Aktiivisuus some-kanavissa korreloi suoraan sen kanssa, miten paljon profiilia seurataan, ja (mikä tärkeintä omissa suunnitelmissani) miten paljon laadukasta* kävijäkuntaa siirtyy sivustollemme oppimaan lisää tarjonnastamme.

*) Laadukkaalla kävijäkunnalla tarkoitan tässä varsin kapeasti sellaisia kävijöitä, jotka viipyvät sivustollamme keskivertokävijöitä enemmän. Sekä LinkedInistä että Twitteristä tulevat käyttäjät viipyvät sivustolla kaksi kertaa kauemmin kuin esimerkiksi hakukoneiden kautta tulevat.

Toimintaketjuni on seuraava (annanpa nyt kuitenkin työkaluvinkin): Avaan Tweetdeckin, selaan Elinarin twiittivirtaa ja joidenkin aihetunnisteiden alla käytyä keskustelua. Avaan ja luen mielenkiintoisia artikkeleja. Jaan relevantteja eteenpäin joko raakana tai useimmiten jollakin nostolla ja aihetunnisteilla maustettuna. Kaikkein mielenkiintoisimmat jutut jaan myös LinkedIn-tilillämme.

Jos et ole kalenteri-ihminen, laita muistutus tarralapulle tai jollekin tehtävälistalle. Some-päivityksen tekemiselle ihan hirvittävän kynnyksen tuntuu aiheuttavan myös se, että ei tiedetä, miten some-kanava toimii:

Kirjaapa sinne kalenteriin, että käytät 20 minuuttia päivässä muutaman kerran viikossa sen opetteluun, miten kanava toimii. Seuraa muita, kokeile juttuja, hae inspiraatiota.

Laskee kummasti rimakauhua.

Kuten aikaisemmin totesin, vinkki on ehkä liian yksinkertainen otettavaksi käyttöön.

Mieluummin haluttaisiin se uusin ihmetyökalu, jolla oman organisaation someläsnäolo nousee tappiinsa muutamalla pastellinvärisen napin painalluksella.

Tässäkin on kuitenkin kyse yksinkertaisista asioista: Toisto tehoaa. Merkintä kalenterissa takaa sen, että muistat tehdä toiston. Se pitää myös huolen siitä, että et anna aivoillesi lupaa unohtaa asiaa.

Ota kalenteri haltuun jo tänään – Ykkösjippo on aktiivisuus!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s