Alexander Stubb & Karo Hämäläinen: Alex

Kuuntelin Stubbin kirjan miehen itsensä lukemana äänikirjana. (Testasin samalla Storytel-palvelun ilmaisen parin viikon kokeilujakson, toimi ihan pätevästi.)

En ollut niinkään kiinnostunut politiikan kuvioista. Enemmän minua kiinnostivat Stubbin tarinat itsensäjohtamisesta. Toki ne toteutuivat työntäyteisten poliittisten tehtävien viitekehyksessä.

Miten perheellinen ministeritason kaveri voi pysyä EU-asiantuntijana ja treenata triathlonille samalla? Siitä olin kiinnostunut, ja halukas ottamaan oppia.

Prioriteetit ja arvojärjestys

Hoidettavat tehtävät Stubb on hoitanut huolellisesti. Sitä hän painottaa kautta kirjan: Kun hoidetaan asioita, hoidetaan ne hyvin. Aamut alkavat usein tunnin perehtymisellä asioihin. Avustajakaarti on koonnut miehelle rautaisannoksen tietoa tankattavaksi.

Väitöskirjansa Stubb kirjoitti kurinalaisella työnteolla. Päivässä oli selkeä rakenne, ja suurin osa valveillaoloajasta oli varattu kirjoittamiseen. Kunpa minäkin olisin kyennyt olemaan yhtä kurinalainen gradujeni kanssa. Olisi ollut elämä helpompaa.

Kirjasta jää kuva, että kun mies päättää asian olevan näin tai noin, niin se myös on – Vaiheilulle ja lipsumiselle ei jää sijaa.

Perhe jää toiminnantäyteisissä pesteissä vähäisemmälle sijalle kuin Stubb haluaisi. Tulevista töistä kuitenkin aina neuvotellaan ja työvalinnat ovat sikäli perheen yhteisiä päätöksiä. Stubb myös sparraa ajatuksiaan lähipiirinsä kanssa tiuhaan. Mukaan mahtuu myös vaikeita hetkiä, mutta uutta intoa löytyy erityisesti lähipiirin tukemana. On ilo lukea, miten fiiliksissä mies on esimerkiksi ulkoministerin sekä eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin tehtävistään

Arvoissa työnteon rinnalla tärkeänä on liikunta, tai laajemmin koko hyvinvointi. Unen tärkeyttä Stubb korostaa, samoin oikeanlaisen ravinnon. Liikuntaharrastuksestaan mies kuitenkin erityisesti tunnetaan.

Maratoneja ja muita terveysajatuksia

Minulle kirkaasti kirjan mielenkiintoisin osuus oli liikuntaan keskittyvä luku. Juoksu-, ravinto- ja muita hyvinvointimietteitä on kuitenkin ripoteltu ympäri kirjan.

Ministerihommissa pöhöttyy helposti, kun neuvottelupöytien kattaukset ovat runsaat ja tapaamisia riittää. Stubbin periaate on toimiva: Ruokavalioksi avustajat ilmoittavat eri tapaamisten järjestäjille kalaa, kasviksia ja hedelmiä.

Alkoholin tankkaaminen ei kuulu Stubbin tapaan tehdä politiikkaa. Vaikka nuoruudessa olut on maistunut, kuten kirjan alkuvaiheissa saa huomata, lentokoneessa ei oteta alkoholia. Eikä juuri työmatkoilla. Politiikkaa voi hoitaa myös ilman yletöntä dokailua, Stubb toteaa.

Stubb on juossut useita maratoneja, vieläpä varsin huikeisiin aikoihin. Myös triathlonit ovat mahtuneet ohjelmaan, kruununa varmastikin Havaijilla juostava Ironman World Championship, triathlonin kuninkuustapahtuma. Liikuntaan keskittyvä luku kuvailee tehokasta harjoittelua. Jos en väärin muista, niin maratonille Stubb harjoittelee 25 viikkokilometrin (!) turvin. Käänteentekeväksi kirjaksi juoksuharjoittelulleen Stubb mainitsee teoksen Run Less, Run Faster. Siispä harjoittelumallikin on vähemmän kilsoja, mutta intensiivisemmin.

Salilla raskaiden painojen ja isojen liikkeiden äärellä käydään perjantaisin. Kahteen otteeseen Stubb mainitsee, että penkkipunnerrus ja hauiskääntö ovat turhamaisimmista turhaimaisimmat liikkeet salilla. Nuorempana penkissä vielä kuitenkin punnerretaan.

Kiitoksia ja arvostusta

Kirjasta lukemani arviot huomauttavat kautta linjan, että Stubb ei syyttele teoksessaan ketään. Tällainen on ilmeisesti varsin tyypillistä poliitikkojen muistelmille (en ole sellaisia juuri lukenut).

Kirjasta paistavatkin lähinnä kiitokset lukuisille avustajille ja kollegoille, kunnianosoitukset kansainvälisen kentän monille toimijoille sekä tsemppihenki. Joidenkin henkilöiden luonnehdinnassa näkyy enemmän tai vähemmän rivien välissä kritiikkiä, mutta sekään ei ole mitään loanheittoa, vaan perustuu pikemmin realiteetteihin.

Koska Stubb on kolmen pointin mies, niin otetaanpa loppuun Stubbin itsensäjohtamisopit (kuten ne itse kirjasta koin) kolmella pointilla:

 1. Kun asioita hoidetaan – olivat ne mitä tahansa – ne hoidetaan hyvin.
 2. Hyvinvointi on aivan keskeinen juttu raskaiden töiden hoitamisessa (hyvin).
 3. Verkosto ja lähipiiri ovat suuri voimavara.

Merkinnän kuva: MTV

2 vastausta artikkeliin “Alexander Stubb & Karo Hämäläinen: Alex

 1. Sain itse Alexin joululahjaksi, ja nyt kolmannen lukuillan jälkeen olen sivulla 236. En ole fanaattinen politiikan seuraaja, mutta tämä kirja on nidottu itselleni sopivaan rytmiin; välillä mukana on myös liikunnallisia pointteja ja tarina etenee vaihtelevasti. Todella mielenkiintoista luettavaa.

  Tykkää

  1. Hienoa, että toimii! En itsekään seuraa politiikkaa pintaa ja ehkä muutamia mielenkiintoisia koukeroita enempää. Alex on kirjoitettu mielenkiintoisesti ja raikkaasti, joten sopinee siksikin hyvin monenlaisille lukijoille.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s