Kerron seuraavan tarinan erityisesti siksi, että vielä muutama vuosi sitten en ollut kuullut juuri mitään MPK:sta. Tätä kirjoittaessa olen käynyt lukuisilla kursseilla, ja saanut yllättävän merkityksellisiä oppeja niin siviili- kuin reserviläiselämän saralle. Hybridivaikuttaminen on erittäin mielenkiintoinen aihe – ja täyttä totta. Yhteiskunnan resilienssi puolestaan pitää kansakuntamme omalta osaltaan vahvana. MPK tarjoaa rakennuspalikoita tähän [tämä ei ole maksettu mainos].

Osallistuin hiljan MPK:n Reserviläisjohtaja 2 -kurssille Satakunnan lennostossa. Olin saanut kutsun osallistuttuani aikaisemmin samaisessa paikassa kahteen ykkösosan viikonloppuun. Molemmat kurssit olivat suorastaan huikeita johtamistilanneratoineen, mutta ei niistä tässä sen enempää.

Kurssin kakkososan yksi teoria-anti kuultiin Maanpuolustuskorkeakoulun operaatiotaidon ja taktiikan sotilasprofessori Mika Hyytiäiseltä. Puolitoistatuntinen käsitteli hybridivaikuttamista ja -sotaa, ja oli paras kuulemani esitys aiheesta.

Yksi Hyytiäisen huomioista oli, että hybridiuhkiin voidaan varautua kehittämällä yhteiskunnan resilienssiä.

Mitä on hybridivaikuttaminen?

Hybridivaikuttamisessa ”yhdistyvät perinteiset ja uudet vaikuttamisen keinot. Siinä käytetään monenlaisia psykologisia, poliittisia, taloudellisia, teknisiä, humanitaarisia ja sotilaallisia keinoja”. 1

Käsitteestä on hahmoteltu erilaisia määritelmiä ja sen luonne on lonkeromainen. Hybridivaikuttaminen kohdistuu kansaan laajasti ja läpitunkevasti.

Kyse on muun muassa sellaisista asioista kuin väärän tiedon lietsominen ja muu informaatiovaikuttaminen, vastakkainasettelujen aiheuttaminen, hinnankorotukset, painostus ja pelottelu ja niin edelleen. Täydessä hybridisodassa puhutaan toki myös asevoimista, erikoisjoukoista ja vastaavista, mutta tässä kohtaa keskityn jo tänään meihin kohdistuvaan hybridivaikuttamiseen.

Juuri äsken lounastunnilla luin jälleen lehdestä, miten Facebook panostaa merkittävästi turvallisuuteen, jotta Venäjällä trollitehtaaksi tituleerattu taho ei pystyisi jatkossa käyttämään tätä sosiaalisen median valtaväylää hyödykseen.

Yhteiskunnan resilienssi kilpenä hybridivaikuttamista vastaan

Hybridivaikuttaminen on verrattain helppoa, jos satumme olemaan yhden mustavalkoisen totuuden varassa eläviä sätkynukkeja, tuuttaamme sosiaalisen median estradit täyteen mustavalkoisia totuuksia sekä osallistumme muuhun lyhytnäköiseen epätiedon edistämiseen ja yleiseen meuhkaamiseen.

Onneksi asian ei tarvitse olla näin.

Resilienssi ei sekään ole yksiselitteinen asia. Huoltovarmuuskeskus on esittänyt sen määritelmäksi seuraavaa 2:

”Tietoinen ja ennakoiva kyky sopeutua ja toimia joustavasti häiriötilanteissa sekä toipua ja kehittyä niiden jälkeen.”

Lyhyemmin resilienssin voi sanoa olevan kykyä sietää muutoksia.

Sanomattakin on selvää, että yksilöllinen resilienssin kehittäminen kehittää yhteiskunnan resilienssiä – ei toki yksistään, mutta merkittäviltä osin. Puhutaan esimerkiksi sellaisista asioista kuin henkilökohtaisesta tietoturvasta huolehtiminen. Yhden totuuden varaan ei liioin pidä jättäytyä, kuten kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll kirjoittaa. 3

Hybridipuolustus on kokonaisvaltainen yhteiskunnan resilienssi, totesi Hyytiäinen luennollaan.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys rakentamassa yhteiskunnan resilienssiä

Jokainen voi parantaa yhteiskunnan resilienssiä hankkimalla parempia tietoja ja taitoja liittyen meihin kohdistuvaan hybridivaikuttamiseen.

Ensin kannattaa laittaa se tietoturva kuntoon. Seuraavaksi kannattaa miettiä, voiko sittenkään luottaa vain iltapäivälehden tai muun yksittäisen median ”totuuteen”.

Hybridivaikuttamisen arsenaaliin kuuluu myös vastakkainasettelun aiheuttaminen yhteiskunnan sisällä. Jos olet vastarannalla tällaisessa asettelussa, saatat ehkä itse olla hybridivaikuttamisen väline.

MPK on omien sanojensa mukaan maan kattavin kokonaisturvallisuuden kouluttaja. Se ”järjestää vapaaehtoiseen maanpuolustukseen kuuluvaa sotilaallista koulutusta ja sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta sekä vapaaehtoista maanpuolustusta koskevaa tiedotusta ja valistusta”. 4

Kun selaa MPK:n kurssikalenteria (itse selaan ahkerasti), löytyy sieltä esimerkiksi tällaisia:

 • Lukiolaisten turvakurssi
 • Maatilojen varautuminen
 • Varustautuminen häiriötilanteisiin kaupungissa
 • Propagandakurssi

Toki mukana on myös esimerkiksi johtamiskursseja sekä varsinaisia aselajikursseja ja muuta ”kovaa” meininkiä. Edellä lueteltu osa kattausta on kuitenkin omiaan kehittämään kenen tahansa maijan tai matin resilienssiä yhteiskuntaan kohdistuvien hybridiuhkien kontekstissa.

Siispä:

 1. Sinuun kohdistuu hybridivaikuttamista enemmän tai vähemmän jo tänään. (Huomenna todennäköisesti vielä enemmän.)
 2. Ota tietoturva haltuun, älä usko kaikkia hulabaloomedioita, älä pidä yksisilmäisiä totuuksia, älä lähde mukaan (ainakaan hämärältä vaikuttavaan) vastakkainasetteluun.
 3. Tsekkaa MPK:n kurssikalenteri ja ota asiaa haltuun johdonmukaisemmin, laajemmassa mittakaavassa ja hyvässä kurssiporukassa.

Rakennetaan yhdessä yhteiskuntamme resilienssiä entistä vahvemmaksi, niin trollillakin on tukala olla.

Lähteet

 1. https://www.nukurauhassa.fi/10-pointtia/mita-hybridsodankaynti-mita-mina-voin-tehda-sen-torjumiseksi
 2. https://www.varmuudenvuoksi.fi/blogi/aihe/turvallisuus/206/resilienssia_etsimassa
 3. https://www.varmuudenvuoksi.fi/blogi/aihe/turvallisuus/337/sivistys_luo_turvallisuutta
 4. https://mpk.fi/Mik%C3%A4-on-MPK

Julkaissut janiwahlman

https://www.linkedin.com/in/janiwahlman

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s