Olen pitänyt henkilökohtaista kehittymistä (self development tai personal development) suunnannäyttäjänä erilaisten asioiden pariin. Itseni kehittäminen tapahtuu parhaimmassa tapauksessa ympäristöä, yhteiskuntaa tai kaveriporukkaa kehittämällä. Aihe on näppärä kompassin neula; se ei rajaa tekemisiä ja kiinnostuksen kohteita vain tietyn asian pariin (harrastan juoksemista, harrastan shakkia, harrastan kirjoittamista jne.)

Henkilökohtainen kehitys on laaja käsite: Wikipediassa (1) listataan sen alle esimerkiksi seuraavia:

  • Itsetietoisuuden parantaminen
  • Taitojen parantaminen, ja uusien oppiminen
  • Itsetunnon kehittäminen
  • Urakehitys
  • Potentiaalin tunnistaminen ja kehittäminen
  • Elämänlaadun ja ajankäytönhallinnan parantaminen
  • Terveyden edistäminen
  • Toiveiden täyttäminen
  • Henkilökohtaisten kehityssuunnitelmien tekeminen ja seuraaminen
  • Sosiaalisten suhteiden ja tunneälyn parantaminen

Lähtötilanne kaikelle tälle oli aikoinaan – vielä 10 vuotta sitten – varsin heikko: Inhosin liikuntaa. En tykännyt toimia ihmisten kanssa. En tiennyt, millainen tulevaisuuteni olisi (se pelotti, mutta en jaksanut laittaa tikkua ristiin asian eteen – enkä uskonut, että voisin asialle mitään). Itsetuntoni oli heikko. Ajattelin, että en osaa juuri mitään, enkä jaksa opiskella. Minulla oli unelmia, joiden en uskonut koskaan tulevan toteen. En osannut käyttää rahaa ja hallinnoida talouttani.

Ja sitä rataa.

Tarina lähtötilanteesta tähän päivään on pitkä. Paljon on tullut tehtyä. Asiat ovat johtaneet toisiin. Tänään minä, liikunnan inhoaja, olen jonkinlaisessa koukussa juoksemiseen. Nautin oppia uusia asioita ihmisiltä. Olen päätynyt kouluttamaan digitaalisen markkinoinnin ja liiketoiminnan asioita, olen tullut paljon paremmaksi esiintyjäksi ja kouluttajaksi.

Aloin ottaa 10 vuotta sitten hiljalleen vastuuta itsestäni ja tekemisistäni. Huomasin, että pystyn vaikuttamaan tapojen ja valintojen kautta tulevaisuuteeni merkittävästi.

Olen tehnyt vuosien varrella monenlaisia elämänstrategioita. Olen ajatellut, mikä on merkityksellistä ja mikä ei. Olen opetellut kestämään paremmin muutoksia – elämähän on muutosta täynnä. Minulla – ja perheellämme – on karkeita ja yksityiskohtaisempia karttoja kohti tulevaa.

Ensimmäisiä asioita näillä teillä aikoinaan olivat se, kun aloin kirjoittaa ja lukea säännöllisesti. Oman taloudenkin sain haltuun. Samoin ajankäytönhallinnan. Näiden hanskaaminen on ollut tärkeä taustavaikuttaja monelle muulle asialle.

Merkittävä vaihe matkalla on ollut nuorkauppakamaritoiminta, jonka parissa olen saanut puuhailla vuodesta 2013 asti. Harraste on kehittänyt esiintymis- ja ryhmätyötaitoja sekä monia muita työelämätaitoja. Sen parissa on saanut tutustua lukuisiin mahtaviin tyyppeihin.

Reilun 30-vuotisen matkani suurin itsensä kehittämisen paikka – ja elämäni hienoimpia kokemuksia – on ollut maailman mahtavimman ja mainioimman lapsemme syntymä. Sitä on saanut oppia valtavasti, ja saa edelleen. Suvaitsevan, tasapainoisen ja terveet elämäntavat omaavan lapsen kasvattaminen on oma mieletön matkansa.

Itsensä kehittäminen harrasteena tähtääkin siihen, että voin olla mahdollisimman hyvä isä, aviomies, työntekijä, veronmaksaja, yhteiskunnan jäsen ja niin edelleen. Paras versio itsestäni.

Tämä on minun vastuulla, minun valinnoista kiinni, mutta pyrin tekemään sitä kaikkien hyväksi.

1) Wikipedia: Personal development (katsottu 13.3.2017)

Julkaissut Jani Wahlman

Perhemies, juoksumies, markkinointi- ja viestintämies.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s