Paikallinen hakukonenäkyvyys – 5 vinkkiä

Paikallinen hakukonenäkyvyyys ja optimointi (local SEO, local search engine optimization) on erittäin kustannustehokas digitaalisen markkinoinnin keino, etenkin pienemmille paikallisesti toimiville yrityksille ja muille organisaatioille.

Keskeisenä ajatuksena on – yllätys, yllätys – saada organisaatiosi näkyviin hauissa, jotka tehdään esimerkiksi paikkatietoon yhdistettynä lähimaastossa, tai joissa haetaan juuri tietyn kaupungin tai kaupunginosan tarjontaa.

Ostopäätösten tekijät – niin kuluttaja- kuin yrityspuolella – käyttävät hakukoneita hankintapäätösten tukena yhä enemmän.

Hakukoneet vinkkaavat ostajille parhaat palat

Mitä suurempi ja merkittävämpi hankinta, sitä todennäköisemmin ja sitä enemmän tietoja haetaan. Hakuja ja vertailuja tehdään kuitenkin myös arjen pienien hankintojen kohdalla – onhan verkkohaku helppoa ja älypuhelin löytyy lähes jokaiselta sormien jatkeena.

Lähes 60 % mobiililaitteella tehtävistä hankintapäätöksiin liittyvistä hauista tehdään, jotta saadaan tietoa ominaisuuksista ja hinnoista, sekä vertailtua tuotteita tai palveluja. *

Parhaiden tuotteiden tai palvelujen mobiilihaku missä tahansa kategoriassa on kasvanut yli 80 % kahden viime vuoden aikana. *

Esimerkiksi pakasteissa on kahden viime vuoden aikana nähty lähes 500 % kasvu kyselyissä siitä, mistä pakasteita kannattaa ostaa! *

Ihmiset suoraastaan roikkuvat hakukoneissa (ja sehän sopii Googlelle) – niin myös paikallisesti. Paikallinen hakukonenäkyvyys on otettava heti haltuun.

Viisi nopeaa vinkkiä paikallisen hakukonenäkyvyyden parantamiseksi

1. Verkkonäkyvyysstrategia – ota asia vakavasti!

Eräs yrityksen verkkoläsnäoloa vahvasti pilaava tekijä ovat some-tilit, sivustot, Google-sivut ja vastaavat, jotka kaikki puhuvat enemmän tai vähemmän eri kieltä. Yksi syy tälle on se, että homma on ollut milloin kenenkin vastuulla.

Uusi innokas kesä-Jani on perustanut LinkedIn-sivun, joka on sitten kesän jälkeen jäänyt unholaan. Esko, Minna ja Ulla ovat puolestaan kukin luoneet aikoinaan tahoillaan Google My Business -tilin tai vastaavan, lisänneet sinne hajanaisia tietoja, ja tietenkin unohtaneet tilien salasanat.

Nyt on aika ottaa homma vakavasti! Eihän lehtimainokseenkaan laiteta kesä-Janin viidessä minuutissa piirtämää kuvaa (toisaalta se voisikin toimia) ja kirjoiteta aukioloajoiksi mitä sattuu. Verkkonäkyvyydellä on oltava yhtenäinen strategia.

2. NOP-tiedot haltuun!

Nimi-osoite-puhelinnumero (eli NAP in english – name, address, phone). Näiden tietojen kannattaa löytyä sivuston jokaiselta sivulta (esim. alaviitteestä) ja – mikä tärkeintä – täsmälleen samanmuotoisena.

3. Google My Business haltuun!

Jos teillä ei ole vielä ilmaista Googlen My Business -tiliä, ottakaa se heti käyttöön. Profiiliin kannattaa laittaa mahdollisimman paljon tietoja (muista NOP!) ja koristella kakku kuvilla (mutta kun ei meillä ole… ota se älypuhelin käteen ja räpsi muutama hymynaamakuva).

4. Pyydä arvosteluja Google Mapsiin

Eri arvostelusivustoilla on eri säännöt siitä, saako arvosteluja pyytää. Google sallii tämän. Pyydä kohteliaasti asiakkaitasi arvostelemaan yrityksesi Google Mapsissa.

Pyynnön voi esittää suullisesti, somessa, sähköpostiallekirjoituksessa, käyntikortissa ja vaikka missä muualla. Ja miten sitten saa hyviä arvosteluja? Kultainen vinkki: Antamalla hyvää asiakaspalvelua.

5. Paikalliset linkitykset ja NOP-sitaatit

Hakukonenäkyvyyden ytimessä ovat sivustollesi muilta sivustoilta johtavat linkit. Lyöttäydy yhteen paikallisten arvojesi mukaisten yrittäjien sekä yritysten kanssa, ja suositelkaa toisianne ristiin.

Hyödynnä lisäksi kaikenlaisten yrityslistausten ja muiden näkyvyys. Jotta hakukonenäkyvyys toimii, on NOP-tietojen oltava näissäkin lähteissä täsmälleen samassa muodossa kuin muuallakin.

Vinkkien keskiössä on Google, koska – halusimmepa tai emme – se dominoi hakukonemaailmaa kirkkaasti. Mikäli resursseja riittää, kannattaa toki tarkastaa myös esimerkiksi Bing-hakukoneen tarjoamat ratkaisut.

*) Think With Google – Mobile Search Behavior

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s