Tieni johtajuuteen

Johtaminen on kiinnostanut minua pitkään. Se on yksi merkittävä keino vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan, ihmisiin, arkeen, arvoihin. Haluan vaikuttaa ja koen, että minulla on annettavaa tällä saralla.

Johtamisen tematiikka on tullut lähemmäksi ajatuksiani koulutuksia pitäessäni. Aikoinaan aloitin projektin tulla paremmaksi esiintyjäksi ja kouluttajaksi, koska tiesin näitä taitoja tarvittavan työelämässä, ja elämässä yleensä. Ajatukseni ovat samoja nyt johtamisen äärellä.

Minulle johtaminen tarkoittaa erityisesti vastuun kantamista, valtuuttamista, esteiden poistamista, kaoottisten lankojen niputtamista ja selvittämistä, viestintää suunnista, suunnannäyttämistä muutoin, ja kuuntelemista.

Olin alkukesästä pienellä lomamatkalla Tampereella ja löysin antikvariaatista mielenkiintoiselta vaikuttaneen kirjan Tie johtajuuteen. Se on kenttämarsalkka Montgomeryn kirjoittama teos sotilas- ja muusta johtamisesta. Samaisena päivänä minua pyydettiin Porin Kesäyön marssin johtajaksi ensi vuodelle. Oliko tämä jonkinlainen tieni johtajuuteen, sen ensimmäinen askel?

Kun olin aikoinaan alkanut ajatella esiintymistaidon kerryttämistä, näin ympärilläni lukuisia mahdollisuuksia esiintyä ja kouluttaa. Kun aloin kokea enenevissä määrin mielenkiintoa johtamista ja sen haasteita kohtaan, aloin samoin nähdä mahdollisuuksia siihen. Oli rohjettava tarttua.

Tällaisesta mahdollisuudesta kieltäytyminen olisi ollut yhtä helppoa kuin aikoinaan kieltäytyä koulutuksen pitämisestä. Myöntävä vastaus tuntui taas julmetun vaikealta, ahdistavalta. Ja pelottavalta.

Entä jos ne syö mut.

Tunnistin, että olin ajatellut samalla tavalla kouluttajataipaleeni ensimetreillä. Ajattelen niin jokaisen koulutuksen aluksi. Eikä minua vielä ole syöty, ei ole edes palasta haukattu.

Sitä paitsi pelko kertoo paljon niistä suunnista, joissa meidän täytyy kehittyä.

Seuraavaksi avautui tilaisuus hypätä työelämässä täysin uudenlaiseen toimeen, hallintotehtäviin monenlaisten johtamisen kanssa tekemisissä olevien teemojen äärelle. Hyppy jokseenkin tuntemattomaan. Se oli otettava.

Sitten tarjoutui mahdollisuus toimia kurssinjohtajana Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen reserviläisjohtajakurssilla. Olen käynyt kurssin ensimmäisen ja toisen osan, ne ovat erinomaisia aihioita johtajuuden teemojen tutkimiseen.

Tie johtamisen äärelle on lähtenyt levenemään. Tämä on jälleen hyvin mielenkiintoinen tie.

Yksi vastaus artikkeliiin “Tieni johtajuuteen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s