Henkilöbrändäysselvitys 2019 – Johtopäätöksiä

Halusin selvittää henkilöbrändäykseen liittyviä asenteita, näkökulmia ja toimintatapoja lyhyellä kyselyllä. Kysely oli auki pari viikkoa ja julkaisin sen sosiaalisen median kanavissa (LinkedIn, Twitter ja Facebook).

Vastaajamäärä jäi suppeaksi, 11 henkilöön. Aineistoa käsitellessäni sain kuitenkin todeta, että esiin tuli jo näin mielenkiintoisia näkökulmia. Eikä minulla olisi ollut aikaa käsitellä laajempia aineistoja. Aineiston perusteella on kuitenkaan turha tehdä yleistyksiä.

Koostin ja lähetin kyselyyn vastanneille ja sähköpostiosoitteensa antaneille laajan yhteenvedon tuloksista. Tässä käsittelen kyselyn asioita suppeammin ja valikoiden.

Henkilöbrändäyksen määritelmä

Esitin kyselyssä henkilöbrändäykselle seuraavan määritelmän:

Henkilöbrändäyksellä tarkoitetaan kaikkia niitä tarkoituksellisia keinoja ja toimintatapoja, jotka rakentavat henkilön mainetta ja imagoa. Näin ollen myös esimerkiksi ammatillisen profiilin rakentaminen sekä ylläpitäminen ovat henkilöbrändäystä.

Määritelmää pidettiin pääsääntöisesti hyvänä. Määritelmä rakentuu liiketaloudellisesta tutkimuksesta: Brändi on maineen ja imagon summa. Koska kaikilla on maine, ja kaikilla on imago, kaikilla on myös brändi – halusi hän tai ei. Henkilöbrändäys taas on aktiivista tekemistä sen suhteen, että vaikuttaa omaan imagoonsa ja maineeseensa – siis brändiinsä.

”Tarkoituksellinen” on mainittu määritelmässä siksi, että myös tarkoitukseton toiminta vaikuttaa henkilön maineeseen ja imagoon. Tarkoituksetonta toimintaa ei kuitenkaan ole mielekästä lukea henkilöbrändäykseksi, koska silloin kaikki asiat, joita teemme tai emme tee, ovat henkilöbrändäystä.

Autenttinen henkilöbrändäys?

Henkilöbrändäyksessä, kuten brändäyksessä yleisesti, voidaan tehdä ”viherpesua”. Voidaan pyrkiä olemaan juuri trendinä olevien asioiden asiantuntijoita. Kaunistellaan ja kiillotetaan ulkokuori, piilotetaan virheet ja niin edelleen.

Henkilöbrändäystä voi tehdä – ja tehdään – myös näin, vaikka mielestäni se ei ole järkevää ja kestävää etenkään pitkällä tähtäimellä.

Kyselyn vastausten perusteella määritelmää pitäisi muotoilla uudelleen niin, että se ottaisi paremmin huomioon todellisen elämän. Määritelmän pitäisi ehkä sisältää myös huomio siitä, että henkilöbrändin ytimessä tulisi olla aitous. Toisaalta koska ytimessä ei kaikissa tapauksissa ole aitous, tulisi ehkä alkaa puhua erotuksena vaikkapa ”autenttisesta henkilöbrändäyksestä”.

Tässä on kyse koulukuntaeroista ja itse olen aina ollut sillä kannalla, että henkilöbrändin (tai asiantuntijaprofiilin, tai mitä muuta nimeä asiasta haluaakaan käyttää) tulisi muodostua aitoudesta, ja saada voimansa siitä.

Mitä palveluja ja menetelmiä henkilöbrändäyksessä käytetään?

Vastaajajoukossa selkeästi eniten käytetiin LinkedIniä. Myös kasvokkaisen kanssakäynnin merkitystä korostettiin.

Menetelmien ja rutiinien osalta huomattavaa oli, että sellaisia ei vastaajilla juuri ollut. Menetelmät rajoittuivat sosiaalisessa mediassa julkaisuun ja omana itsenään olemiseen. Muutamissa vastauksissa oli viitteitä johdonmukaisemmasta toiminnasta.

Miten tästä eteenpäin?

Kyselyn vastausaineisto antoi minulle hyviä näkemyksiä aiheesta. Henkilöbrändäyksen määritelmää pidettiin ainakin tässä vastaajajoukossa kelvollisena. Sitä on hyvä työstää ja pohtia eteenpäin.

Täytyy alkaa puhumaan autenttisesta henkilöbrändäyksestä, joka korostaa aitouden merkitystä henkilöbrändäyksen tekemisessä. Siihen uskon, ja sitä pidän ainoana fiksuna tapana.

Asenteet teeman ympärillä ovat hieman polarisoituneet: Toiset näkevät henkilöbrändäyksen manipulointina ja temppukokoelmana; toiset taas pitävät sitä omiin arvoihin, tavoitteisiin, todelliseen osaamiseen, empaattisuuteen ja vastaaviin nojaavana toimintana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s