Olli Rehn: Onnellisten tasavalta

Maaliskuun 2022 lopulla ilmestynyt Suomen pankin pääjohtaja Rehnin Onnellisten tasavalta on jonkinlainen historiankirjoituksen ja ajankohtaisasioiden tarkastelun yhdistelmä muistelmavivahteilla. Muistelmien kirjoittamisesta Rehn tosin irtisanoutuu heti kirjan alussa, vaikka omaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan kuvaileekin.

Usemmassa kohtaa mietin, että olikohan Rehn jo ilmoittanut olevansa käytettävissä 2024 presidentinvaaleissa. Teos sopii luonteeltaan ehdokkuuden pohjustamiseen, sillä se kuvaa Rehnin näkemyksiä tasavaltamme tilasta ja kehittämisestä selkeäpiirteisesti. Lisäksi Rehn tuo arkikokemuksiaan kertomalla itseään lähemmäs suomalaista äänestäjää.

Ajankohtaisasioista teos ottaa kantaa niin koronapandemiaan, Venäjän Ukrainassa käymään hyökkäyssotaan kuin Suomen Nato-jäsenyyteen ja niiden vaikutuksiin maassamme. Kirjaan on tehty päivitys vielä marraskuun julkaisun jälkeen, joskin ennen sitä, kun Suomi haki Natoon.

Kirja oli oikein hyvää lenkkiseuraa aamu- ja lounaskävelyillä. Teos eteni pääosin joutuisasti, joskin historian harrastajana Rehn intoutuu kirjoittamaan menneistä paikoin aavistuksen liian tanakasti.

Hyvän lukukokemuksen ja sivistävän annoksen lisäksi Onnellisten tasavalta tarjosi kaksi mediatärppiä. Toinen on Yle Areenalta löytyvä Sodan ja rauhan miehet, jota Rehn oli katsonut nuoruudessaan viikoittain ja aikusena läpi uudemman kerran. Katsoin pari jaksoa ja sisältö on kyllä mielenkiintoista sekä yllättävän tuoreen näköistä huolimatta siitä, että se on tehty 1978.

Rehn mainitsee teoksessaan useampia kirjoja, joista varmasti olisi lukuvinkiksi. Winston Churchillin persoonasta ja toiminnasta kiinnostuneena otin onkeeni yhden. David Reynoldsin kirjaa In Command of History: Churchill Fighting and Writing the Second World War ei löytynyt kirjakaupoista tai suomalaisista antikvariaateista pikaisella katsauksella, joten tilasin sen Amazonista.

Yksi vastaus artikkeliiin “Olli Rehn: Onnellisten tasavalta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s