Ajatuksia kestävyydestä ja rajallisuudesta

Saan olla Satakunnan ammattikorkeakoulussa mukana kestävän kehityksen ja vastuullisuuden kehitysryhmässä.

Kestävä ja vastuullinen toiminta on ainoa mahdollisuus välttää maailmanlaajuinen katastrofi. Kestämättömällä toiminnalla maapallon kuormitus kasvaa niihin mittoihin, että järjestelmän on nollattava itsensä ja aloitettava alusta. Hirmuliskot kokivat tämän.

David Attenborough’n kirja Yksi elämä, yksi planeetta antaa karun kuvan siitä, miten olemme kohdelleet asuttamaamme planeettaa ja millaiseen maailmaan kestämätön toiminta meitä vie. Mittarimme mittaavat tuotannon ja kulutuksen kasvua. Hurraamme, kun mittari näyttää aikaisempaa suurempaa lukua. Hurraamme samalla surulliselle tulevaisuudelle. Miksi luulemme, että rajallinen maailma voisi mahdollistaa rajattoman kasvun, etenkin kulutuksen kasvun?

Korkeakoulut ovat merkittävässä roolissa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden kohdalla. Me voimme antaa jokaiselle opiskelijallemme eväät ja ymmärryksen siitä, miten kehitys on tehtävä rajallisessa maailmassa. Ja miten tehdään vastuullisia valintoja sekä päätöksiä.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sen vaikutukset ovat saaneet varmasti jokaisen miettimään kestävyyttä ja rajallisuutta. Vastuullisuutta itäisen naapurimaamme johdon toiminta ei ole nähnyt. Mahdolliset sähkökatkot ovat alkavan talven teema. Energiaa ei ehkä riitä kaikkialle lämmityskauden alettua ja sähkön hinnan nousua seurataan silmä kovana. Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet. Olen havahtunut tähän konkreettisesti hämmästelemällä ruokakorin hinnan nousua, ja sen jälkeen yksittäisten tuotteiden. Yhä vähemmän kassan liukuhihnalle päätyy tuotteita, joiden hinnat ovat nousseet merkittävimmin. Kulutusvalintoja, rajallisuuden teemaa.

Hintojen korotuspaineista on puhuttu tavalla tai toisella kaikissa niissä piireissä ja kaikilla niillä tasoilla, joissa olen mukana. Niin töissä kuin vapaa-ajalla. Oman toiminnan kestävyyttä ja omia valintoja on pakko miettiä viimeistään sitten, kun rajallisuus alkaa kirpaista kouriintuntuvasti.

Synkkyyden ja epätoivon keskeltä löytyy kuitenkin myös uusien alkujen ja toimintatapojen mahdollisuus. Rajallisuus ja niukkuus saattavat olla tarvittava sytyke ajatella monia kestämättömiä asioita uudella tavalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s