Phil Knight – Shoe Dog, Niken perustajan muistelmat

Kun olin parista paikasta lukenut, että kyseessä on yksi viime aikojen parhaista liiketoimintaa liippaavista elämänkerroista tai muistelmista, täytyi Niken toisen perustajan Phil Knightin muistelmat hankkia käsiin. Alkuteos ilmestyi viime vuonna, suomennos tänä vuonna.

Nike brändinä ei syystä tai toisesta ole ollut itseäni lähellä, vaikka firman Air Zoom Pegasus kolmekolmosilla suurimman osan lenkeistäni olen vuoden aikana taivaltanutkin. Knightin muistelmat ja tarinat toivat Niken kuitenkin niin lähelle, että ehkä en jatkossa muita juoksumonoja ostakaan.

[Huom: Seuraava teksti paljastaa teoksen juonta ja yksityiskohtia hieman]

Tarina alkaa suunnilleen sellaisista lähtökohdista, että kirjanpitotehtävissä varsin hyvin pärjäävä Knight päättää alkaa maahantuomaan urheilukenkiä Japanista. Knightin isä ei usko asiaan ollenkaan, äiti ostaa miestään näpäyttääkseen pojaltaan Onitsukan Tigerit seitsemällä dollarilla.

Knight juoksi Oregonin yliopistossa opiskellessaan ratamatkoja, valmentajanaan Bill Bowerman – Jonka kanssa Knight perusti Niken ja sitä edeltäneen Blue Ribbonin. Kirjan mielenkiintoisia yksityiskohtia ovatkin Knightin seuraamissa juoksukisoissa kilpaileva muuan Lasse Virén sekä hetki, kun Knightin täytyy miettiä kenkämalleilleen nimiä: Yhdestä tulee Finland.

Kirjassa oli kolme itseäni kovasti kiinnostavaa teemaa: Juokseminen, liiketoiminta ja brändi.

Brändi- ja markkinointiasiat eivät toisaalta saa paljoakaan jalansijaa, sillä Knight ei juuri niistä piittaa (tai on antanut toisten piitata, joten muisteltavaa aiheista ei juuri ole). Toisaalta Niken brändi rakentuu juuri niistä isoista teoista ja päätöksistä, joita matkan varrella tehdään, ja joita muistelmissa kuvataan laajasti.

Aikamoisissa liemissäkin on uitu. Yritys kasvaa hurjaa vauhtia, mutta kassassa ei ole rahaa. Pari pankkia potkii yrityksen pois asiakkaistaan, ja meinaapa jossakin vaiheessa myös FBI puuttua peliin. Yhdysvaltain valtion kanssa käydään vääntöä kymmenien miljoonien dollarien tullimaksuista. Muun muassa japanilaisissa ja kiinalaisissa neuvottelupöydissä käydään hikoilemassa ja jännittämässä. Knightin perheen talo on vakuutena lainoista, ja pariin otteeseen kaikki on hiuskarvan varassa.

Kasvua ei silti voi estää, ja liemiin ei hukuta. Niken ydinhenkilöt ovat aikamoisia persoonallisuuksia, ja heihin tutustutaan tarinan edetessä pintaa syvemmältä. Kirja kertookin tarinan paljolti ihmisten kautta. Matkan varrella tehtyjä virheitä ruoditaan, samoin kuin alituisia pelkotiloja. Niistä myös opitaan. Vauhti on hurjaa. Välillä Knight pohtii matkaa rakkaassa lepotuolissaan. Useita asioita hän peilaa nuorena tekemäänsä maailmanympärysmatkaan, ja sen kokemuksiin.

Ahmin Shoe Dogin sivut nopeasti. Tämän kirjan olisi saattanut lukea vaikka kerralla. Henkilökohtainen ote, kutkuttavat käänteet ja Niken yrityskulttuurin kapinahenki vauhdittivat lukukokemusta.

En ole useita yrittäjien muistelmia lukenut, mutta Shoe Dog meni heittämällä Richard Bransonin Losing My Virginity -elämänkerran rinnalle. Hieno tarina. Taidan ostaa Niket myös seuraavalla kerralla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s