Miten minusta tuli hybridimarkkinoija

Aikaisemmin markkinoijia oli kahdenlaisia: Vaikkapa brändit hallitsevia markkinointispesialisteja ja toisaalta yleismarkkinoijia, jotka hallitsivat strategiset ulottuvuudet ja laajemman kokonaisuuden. Tyypillisesti spesialistitehtävästä siirryttiin yleistasolle. (1) Tällainen jaottelu pätee toki vieläkin, mutta nyt markkinoinnin maailmaan on tulossa uusi käsite, hybridimarkkinoija.

Pikainen Google Scholar -katsaus ja hakukone-etsintä osoittavat, että hybridimarkkinoijasta (hybrid marketer) kerrotaan lähinnä alan vauhdikkaammissa ja pinnallisemmissa julkaisuissa. Tutkittua taustaa teemalla ei tunnu vielä olevan. Termi on silti hyvä, se kokoaa paljon ajankohtaista.

Hybridimarkkinoija opettelee jatkuvasti uutta. Sellaisia asioita, jotka ovat relevantteja tavoiteltujen päämäärien ja tulosten tavoittelemiseksi. Hybridimarkkinoija ei ole muutaman alueen spesialisti, vaan imee itseensä ymmärrystä laajalti. (1)

Hybridimarkkinoija ymmärtää kokonaisuuden: Sosiaalisen median, sähköpostin, tapahtumat, sisällöt, mutta myös ison kuvan.

Kokonaisuus on isompi ja merkittävämpi kuin osiensa summa. Päälleliimatun tekemisen ja markkinoinnin irtopalapelien pyörittämisen aika on ohi.

Kas, miten ajatukset resonoivatkin päässäni! Hybridimarkkinoija tekee markkinointia digitaalisessa ajassa. Sitähän digitaalinen markkinointi tarkoittaa – ei mitään irtopuuhastelua ”oikean markkinoinnin” päällä.

Olen päätynyt asian pariin ehkä sattumalta, ehkä mielenkiintoisia polkuja seuraamalla:

Lukion jälkeen menin opiskelemaan tietojenkäsittelytieteitä. Eihän se maistunut, mutta HTML:n ja CSS:n peruskäpistelyä tuli opittua (koodasin jopa eräälle hyvinvointifirmalle nettisivut Muistiolla käsin naputellen!)

Koodausasioiden ymmärtämisestä on ollut suuresti hyötyä markkinoinnin äärellä – Niin viritellessäni sisältöä Pori Jazzin mobiiliapplikaatioon, ratkaistessani pieniä nettisivusto-ongelmia kuin Facebook-mainoksia sorvatessa.

Kauppakorkeakoulu antoi vankan perustan markkinoinnin ymmärtämiselle. Kovin vähän siellä kuitenkin opiskeltiin uuden maailman meininkiä. Digitaalisten maailmojen ymmärryksen äärelle vei paremmin FM-tutkinto, pääaineena digitaalinen kulttuuri. Ymmärrys ja osaaminen rakentui kuitenkin vasta työelämässä eri toimenkuvien kautta, sekä vetämieni koulutusten ja konsultointien myötä.

Jo lähes 10 vuoden ajan olen ollut eri organisaatioissa se tyyppi, joka voi hoitaa nää somejutut. Tai virittää hakukoneasioita. Tai muuten vain koskee kaikkeen vähän teknisempään juttuun ja huttuun. Siksi olen voinut, ja halunnut, kun kasvoin tietokoneiden äärellä. Ja opiskelin tietojenkäsittelytieteitä. Ne ovat kovasti kiinnostavia juttuja. Perusasioiden ääreltä olen sitten ajautunut yhä syvemmälle työkalujen käyttämiseen, alkanut kouluttaa niitä ja omaksunut lopulta ymmärrystä isommasta kuvasta.

Työkalukielen, palvelupulinan ja markkinointijargonin lisäksi osaan puhua ja ajatella strategiaa. Pohdin liiketoiminnan isoa kuvaa. Digitalisaation mahdollisuudet koko liiketoiminnan kentässä kiinostavat laajalti. Päivittäiset askareeni saavat pontensa laajasta suunnitelmasta, jonka rakennan yleensä isoksi yleistason kuvaksi PowerPointilla tai paperille piirtäen. Ehkä opin asian kauppakorkeassa tai jostakin oppaasta – Joka tapauksessa käytän lähes samanlaista menetelmää yksityiselämän puolella.

Rita Braby kuvailee (2) hybridimarkkinoijan tarvitsemaan osaamista näin: Sosiaalinen media, sisältömarkkinointi, sähköpostimarkkinointi, analytiikka ja koko markkinointiputken hallinta.

Lista summaa osaa niistä asioista, joiden kanssa saan päivittäin työskennellä. Höystetään listaa vielä sisäisellä markkinoinnilla, viestinnän asioilla, brändi- sekä strategia-aatoksilla, ja jopa ollaan selitetty 70 % toimestani.

Onkohan tällaisten hybridimarkkinoijien aikakausi alkanut, vai olemmeko jälleen jonkin muotisanan äärellä?

1) Are you ready for the rise of the hybrid marketer?

2) The Rise of the Hybrid Marketer: 5 Must-Have Skills for 2017

Yksi vastaus artikkeliiin “Miten minusta tuli hybridimarkkinoija

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s