Muistammehan mitä on digitaalinen markkinointi, jooko?

Sanon olevani ammatillisesti tekemisissä erityisesti digitaalisen markkinoinnin kanssa. Termi on tuntunut kuitenkin ajautuvan oikeasta markkinoinnista erilliseksi irtopalaksi.

Pitäisi puhua markkinoinnista digitaalisessa / digitalisoituvassa / digitalisoituneessa maailmassa. Mark Durkinin* mukaan puhumalla digitaalisesta markkinoinnista ajatuksemme kääntyy liiaksi teknologiaan. Aihe määrittyy kapeasti uusien teknologioiden kautta ja niiden varaan. Meistä tulee likinäköisiä: digitaalinen markkinointi alkaa edustaa vain joidenkin kivojen sovellusten ja some-kanavien kanssa puuhastelua.

Tämä on vaarallista ajattelua. Digitaalinen markkinointi on markkinointia nykyajassa, ei sen kummempaa. Se ei ole – tai ainakaan se ei saisi olla – irrallista puuhastelua todellisen markkinoinnin lisäksi.

Minulle digitaalinen markkinointi tarkoittaa markkinoinnin tekemistä paitsi digitaalisessa maailmassa – hakukoneilla, verkkosivuilla, some-kanavissa, digitaalisilla sisällöillä – myös digitaalisuuden huomioimista perinteisen markkinoinnin tekemisen kohdalla (triviaalina esimerkkinä mm. miten saamme uutiskirjetilaajia ja some-seuraajia – astetta lämpimämpiä potentiaalisia asiakkaita – vaikkapa tapahtumakävijöistä ja lehtiartikkelin lukijoista?).

Markkinointi ei tarkoita pelkkää mainontaa tai markkintointiviestintää (vaikka näin asia tunnutaan valitettavan usein käsitettävän). Markkinointi on myös tarjooman luomista, jakelua ja vaihdantaa. Parhaimmillaan markkinointi on muutakin kuin prosessi tai päälleliimatun oloinen funktio – se on jopa tekemistä laajemmin ohjaava filosofia. (Harvassa tosin ovat näin rohkeat yritykset.)

Miksi digitaalinen markkinointikaan tarkoittaisi vain bannerimainoksia ja koukuttavia twiittejä?

Digitaalisen markkinoinnin kyky luoda brändejä, synnyttää mielikuvia, saada aitoa ja reaaliaikaista vastakaikua asiakkaissa sekä tavoittaa potentiaalisia asiakkaita ja mitata kaikkea tätä on verraton.

Olen kokenut edellä mainittua hyvin kouriintuntuvasti jonkinlaisen tahattoman henkilöbrändäyksen kohdalla. Kun olin kirjoittanut hyvinvointiblogia kolmisen kuukautta, minulta tiedusteltiin vinkkejä jo vaikka minkälaisiin vaivoihin. Kahviblogia puoli vuotta kirjoitettuani kuulin olevani aiheen suuri asiantuntija.

Markkinointi ei ole vain mainontaa. Se ei ole liioin graafista suunnittelua (minua huvittavat markkinointi-ihmisiä hakevat työpaikkailmoitukset, joissa kärkivaatimuksina on graafisen suunnittelun osaaminen). Digitaalinen markkinointi ei ole vain sosiaalisen median kanssa puuhastelua ja sähköpostispämmin jakelua.

Markkinointi on luomista, viestintää, jakelua ja vaihdantaa. Digitaalinen markkinointi on tätä digitaalisessa maailmassa. Muistammehan tämän, jooko?

*) Durkin, Mark: Tweet me cruel: Perspectives on battling digital marketing myopia. The Marketing Review, Volume 13 (1), s. 51-63.

Yksi vastaus artikkeliiin “Muistammehan mitä on digitaalinen markkinointi, jooko?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s