Avainsanojen suunnittelu markkinoinnissa & avainsanastrategian ensiaskel

Avainsanojen suunnittelu on nettisivujen rakentamisen ytimessä. Hakukoneet tuovat valtavasti tietoa ulottuvillemme. Ja me käytämme tuota mahdollisuutta paljon.

Avainsanastrategian yksi tarkoitus on tuoda yrityksemme tuotteet, palvelut ja muu tarjonta esille määrättyjä asioita etsiville.

Ihmiset etsivät hakukoneilla vastauksia kysymyksiin, ideoita ja ajanvietettä. Keskeistä on se, miten hyvin tulokset vastaavat haluttuun asiaan. Hakukoneet pyrkivät optimoimaan tämän tehokkaisiin algoritmeihinsa nojaten ja täten välttämään epärelevanttien hakutulosten näyttämistä tietoa etsiville.

Tästä syystä myös relevantit sisällöt tyhjän jauhamisen sijaan ovat mitä parhainta hakukoneoptimointia, mutta se on toinen juttu.

Avainsanastrategia alkuun

Avainsanastrategian tai edes jonkintasoisen suunnitelman laatiminen on yllättävän työlästä. Käytännössä se vaatii oman nettisivuston tarkastelua ja erityisesti pohdintaa siitä, millä avainsanoilla haluaa yrityksen löytyvän.

Ensin kannattaa laatia listaa tällaisista avainsanoista – tai vielä mieluummin avainlauseista. Lähes kaikki yksittäiset avainsanat ovat hakukoneissa erittäin kilpailtuja. Hakuja noilla sanoilla tulee paljon, mutta esiin nouseminen niiden myötä maksaa maltaita – tai vaatii nettisivuston, jonka mittakaava on luokkaa Wikipedia. Ei taida ihan jokaiselta yritykseltä moista löytyä.

Listatuilla avainlauseilla kannattaa tehdä testihakuja hakukoneessa. Millaisia tuloksia nousee esiin? Jos haet paras kukkakauppa, millaisia otsikoita hakutuloksissa nousee esiin?

Oleellista on miettiä myös avainsanojen järjestys. Kukkakauppa saviruukut vai saviruukut kukkakauppa? Nämä antavat eri tuloksia.

Hakukoneen lisäksi kannattaa käyttää varsinaisia hakusanatyökaluja. Itselläni ahkerassa käytössä on Googlen Keyword Planner. Se näyttää hakusanojen kilpailutilanteen, keskimääräiset haut kuukaudessa sekä ehdotetun hintatarjouksen. Näppärää on etsiä vaikkapa sellaisia hakusanoja, jotka ovat vähän kilpailtuja, mutta juuri sinulle passeleita.

Ubersuggest on ilmainen työkalu, jolla voi hankkia avainsanaideoita. Siitä on ollut iloa esimerkiksi kahviblogini kohdalla. Keyword Discovery puolestaan näyttää näppärästi erilaisia hakuihin liittyviä sanakomboja.

Avainsanasuunnittelun ei tarvitse olla monimutkaista.

Itse käytän edellä mainittuja työkaluja ja kirjaan ajatuksia laskentataulukkoon. Parhaassa tapauksessa eri palveluista (niitä on monia muitakin) saa irrotettua kokonaisia avainsana ja -lausekirjastoja jatkojalostettavaksi omaan käyttöön.

Yleisestä hakufraasista spesifiin

avainsanojen suunnittelu.jpg

Esimerkiksi kukkakauppa on yleinen ja siksi kilpailtu hakufraasi. Kova valuutta ja Wikipedia voittavat tässä kategoriassa.

Hakutulosten perusteella kukkakaupoista tietoa etsivä yleensä tarkentaa hakua. Nyt haetaankin parasta kukkakauppaa. Kilpailu tarkemmalla hakufraasilla on jo vähäisempää. Tosin monet haluavat tietenkin olla paras. Googlaajamme keksii kuitenkin nyt, että itse asiassa hän haluaakin löytää parhaan kukkakaupan, joka tarjoaa saviruukkuja.

Näin hakufraasi tarkentuu ja lopulta ollaan jo varsin spesifissä tuloksessa. Nämä tulokset ratkaisevat. Erilaisia sanakomboja on useita ja niillä tehdään suhteellisen vähän hakuja. Ne ovat kuitenkin tiettyä asiaa hakevan kannalta paljon spesifimpiä kuin yleisten hakusanojen antamat tulokset. Näin ollen ne tuottavat todennäköisimmin kauppaa / nettisivuvierailuja / mitä tahansa halutaankaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s