Teetkö merkityksellisiä asioita?

Merkityksellisen ja tärkeän vastakohta on triviaali. Sana juontuu Rooman valtakunnasta: Tri via tarkoitti kolmen tien risteystä, julkista paikkaa, siis arkipäiväistä.

Triviaali on nippelitietoa, merkityksetöntä, epäolennaista.

Kun kirjoitan kahviblogia, olen varsin triviaalien asioiden äärellä. Miten merkityksetöntä kahvista kirjoittaminen lopulta onkaan. Enkö vain uhraa rajallisia resurssejani sen miettimiseen, mikä on kahvin lajike, miltä tilalta se on tullut, miten se on prosessoitu, ja miltä sen kerrokset suussani maistuvat?

Täytyykö kaiken tekemisen olla jollakin tavalla erityisen merkityksellistä? Ei missään nimessä, mutta ehkä hienoa olisi, että suuri osa tekemistä olisi merkityksellistä.

Merkityksellisyys syntyy ymmärryksestä ja tarkoituksesta

Ymmärrätkö elämääsi?

Ymmärrämmekö, mikä kokemustemme ja elämäntapahtumiemme merkitys on? Osaammeko toimia johdonmukaisesti? Mitä ovat tärkeimpiä, keskeisimpiä ja eniten motivoivia asioita?

Jokainen meistä on ainutkertaisessa vuorovaikutussuhteessa maailmaan, jossa pyrimme ymmärtämään itseämme ja kaikkea tätä.

Minua motivoi blogien kirjoittaminen muun muassa siksi, että minua motivoi kirjoittaminen. Kirjoittamalla pääsen sellaisten ajatusten äärelle, johon en koskaan tunnu keskustellen tai asioita miettien pääsevän. (Keskustellen muiden kanssa pääsee toki aivan omanlaisten ajatusten ja oivallusten pariin.) Kirjoittamista tarvitsen niin töiden tekemisessä kuin sähköposti- ja some-viestinnässä. Olen johdonmukaisesti kirjoittanut vähintään 10 vuotta: kymmeniin blogeihin, lehtiin, pöytälaatikkoon. Luulen ymmärtäväni tätä kokonaisuutta elämässäni.

Onko elämälläsi tarkoitus?

Tarkoitus voidaan määritellä erittäin motivoivana pitkän tähtäimen suunnitelmana, jota edistetään intohimoisesti ja sitoutuneesti.

Michael F. Stegerin mukaan ihmisten kannattaa omistautua elämän tarkoitusten (huom. monikko!) selvittämiselle. Merkityksellisimmät elämän tarkoitukset selviävät puolestaan omaa elämää ymmärtämällä.

Jotta voimme ymmärtää elämäämme, meidän on vähenettävä huomattavasti triviaalien asioiden pohdiskelua: Mitä vaatteita shoppailisin? Minkä kahvijuoman ostaisin? Mitä trendiruokaa tänään kokkaisin (jotta saan kivan kuvan Instagramiin)? Mihin matkustaisin seuraavaksi? (Ei sillä, etteikö näihin saisi ja pitäisikin käyttää ajatuksia, mutta asia on eri, jos emme muuta pohdikaan kuin tällaisia.)

Meidän tulee pohdiskella sellaisia asioita, joita ei voi jakaa instagramissa (paitsi korkeintaan aforismitaulujen muodossa, joskin nekin taitavat olla pinnallisia yksinkertaistuksia sinänsä merkityksellisistä asioista).

Todellisuus on työläs kokonaisuus, sitä eivät kaikki kestä. Todellisuuspako vaatii lähes aina triviaaleja asioita (tai ainakin ne ovat helpompia keinoja). Jos todellisuutta haluaa paeta, täytyy elämä täyttää triviaaleilla asioilla. Silloin tarkoitus ja merkitykselliset asiat jäävät helposti löytämättä.

Minulle merkityksellisiä asioita

Kirjoittaminen (ja viestintä yleisesti). Siksi kirjoitan blogeja ja mieluusti paljon muutakin. Läheskään aina ei jaksa aloittaa, mutta aloitettuani sukellan syvälle ajatusten viidakkoon. Olen toiminut myös vuosia yhdistysten viestintätehtävissä, ja tehnyt erilaisia viestintäduuneja – Niistä on saanut paljon.

Parisuhde. Haluan panostaa yhteiseen aikaan ja tekemiseen. Tukea Sallaa projekteissa ja harrasteissa. Käyttää isoja ajatuksia näihin asioihin.

Terveys, oma ja läheisten. Siksi lenkkeilen, pyöräilen ja nostan punttia. Usein ei jaksaisi. Koetan myös katsoa, mitä syön (mutta muistan myös herkuttelun). Nukun säännöllisesti ja riittävästi (yksi suosikkiharrasteistani). Läheisiä koetan motivoida ja innostaa tekemisilläni, tuella, avulla, vinkeillä, juoksuporukoilla ja vaikka millä.

Markkinointi ja liiketoiminta. Panostus näihin tulee kuitattua vahvasti työrintamalla. Jonkinlainen innostus on käsin kosketeltavissa, kun luen markkinoinnin journaalia – puhumattakaan siitä, kun pääsee tekemään ja suunnittelemaan näitä asioita konkreettisesti.

Minulle vähämerkityksisiä asioita (joihin kuitenkin tuhlaan aikaani)

Sosiaalisessa mediassa pyöriminen. Käytän somekanavia paljon hyödyksi, mutta tuhlaan uutisvirtoja rutiininomaisesti selatessani myös aikaani. Twitterin ja LinkedInin uutisvirroista löytää virikkeellisiä juttuja, tosin myös paljon merkityksetöntä tauhkaa. Facebookista näkee tuttavien kuulumisia, mutta valtavirta julkaisuista lähenee arvoltaan nollaa.

Asioiden liian pitkälle suunnittelu. Suunnittelu on tasapainon ylläpitämisen kannalta tärkeää. Joskus ajaudun kuitenkin liiallisen suunnittelun tielle, kuten paljastin kuristuksessa kalenterirutiiniini.

Asioiden puhkiselvittäminen ennen hankintapäätöksiä. Jos olen ostamassa sähköhammasharjaa, selvitän sähköhammasharjojen keskeiset teknologiat, saatavilla olevat mallit sekä niiden saamat käyttäjäarvostelut. Mallin valittuani googlettelen kilpailukykyisimmän hinnan. En enää tee näin, sillä olen onnistunut parantamaan edes hiukan tapojani. Silti käytän edelleen aivan liikaa aikaa ja vaivaa vaihtoehtojen selvittämiseen hyvin yksinkertaistenkin hankintojen kohdalla.

Mikä on elämäni tarkoitus?

Mikä on suuri pitkän tähtäimen suunnitelmani? Tätä olen pohtinut usein. Silti en tiedä vastausta. Haluan ainakin kehittyä ja mennä eteenpäin ammatillisesti. Haluan tulla aina paremmaksi kirjoittajaksi. Se on pikemmin prosessi, ei projekti. Haluan pysyä terveenä, prosessi tai rutiineita sekin. Haluan ehdottomasti olla hyvä aviomies ja isä.

Haluanko tuottaa maailmaan jotakin suurta ja pysyvää? Jäädä historiankirjoihin? En tiedä, eivät nämä ole ainakaan itseisarvoja. Ehkä sukukronikoihin soisin itseni jäävän ihan asiallisena Wahlmanina.

Elämän tarkoitusta voi tarkastella lukemattomista näkökulmista, kuten Wikipedian aihetta käsittelevältä sivulta voi huomata. Selvää lienee kuitenkin se, että asian määrittely juuri nyt ei kuulu merkityksellisimpien asioiden listalleni.

Lähteet

Michael F. Steger, Meaning in Life, teoksessa The Oxford Handbook of Positive Psychology (2 ed.)

Yksi vastaus artikkeliiin “Teetkö merkityksellisiä asioita?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s