Älykkyys ja asiantuntemus voivat viedä meidät loukkuun – miten estää se?

Olet ehkä ihmetellyt, miksi myös älykkäät ihmiset tekevät yhtä lailla tyhmiä päätöksiä. Ja joskus jopa typerämpiä kuin perustallaaja. Tai miksi tietyn alan asiantuntijat voivat tehdä radikaaleja virheitä omaa alaansa koskevissa asioissa.

Korkeampi koulutus ja älykkyys auttavat ihmisiä oikeuttamaan heidän identiteettiinsä sopivat uskomukset, osoittaa David Robson kirjassaan Älykkyysloukku. Pelkästään yleisälykkyys ei tuota ongelmia; myös erikoistunut tietämys ja asiantuntijuus tekevät niin. Jos ihmiset saadaan uskomaan itsensä asiantuntijoiksi (tai he itse saavat), he eivät kuuntele yhtä todennäköisesti oman näkemyksensä kanssa vastakkaisia mielipiteitä.

”Asiantuntijuuden illuusio saattaa tehdä ahdasmielisemmäksi”, Robson kirjoittaa. Tämän yhteydessä Robson kuvaa tarinan asianajaja Brandon Mayfieldistä, jota oltiin tuomitsemassa 192 henkeä tappaneiden Madridin pommitusten tekijänä. FBI:n asiantuntijat olivat löytäneet aukottomana todisteenaan pitämiään Mayfieldin sormenjälkiä räjähdyspaikalta. Näin, vaikka Mayfield oli lähes 9000 kilometrin päässä sieltä, missä pommitukset tapahtuivat.

Lopulta Espanjan poliisi löysi henkilön, jonka sormenjäljet osuivat täysin nappiin. Ja lopulta myös osoitettiin, miten asiantuntijat olivat jättäneet somenjälkien vertailussa kriittisiä kohtia vertaamatta, jotta Mayfieldin jäljet saatiin yhdistettyä pommituspaikan jälkiin. Huh!

Asiantuntijoina meiltä saattaa puuttua esimerkiksi tarvittavaa hiljaista tietoa tai vaihtoehtoista ajattelua. Ajatuksemme saattavat sisältää vinoumia ja saatamme itse kehittää ajattelustamme aukottomana pitämämme logiikan – joka ei kuitenkaan sitä ole. Meillä voi olla myös juurtuneita toimintamalleja ja automaattista käyttäytymistä. Näin emme ehkä tule huomanneeksi siintävän katastrofin tunnusmerkkejä.

Älykkyysloukun välttely – Pidä mieli avoimena ja ole nöyrä

Juurtunutta ajatteluaan voi kyseenalaistaa sallimalla itselleen uusia näkökulmia, pitämällä mielen avoimena. Ajattele itsesi tarkkailemassa omaa toimintaasi – miltä se näyttää? Tekisitkö sittenkin jotain toisin?

Itsen etäännyttäminen auttaa siinä, että ajattelu ei palvelekaan enää vihaa, pelkoa tai uhattua egoa.

Viisaan päättelyn keinoissa on myös oivia: Älyllinen nöyryys, kyky ottaa toisen näkökulma huomioon ja kyky ehdottaa kompromisseja. Hyviä työkaluja varmasti jokaiselle.

Olennaista on myös opetella kääntämään tietoisuuttaan sisäänpäin, jotta pystyy tunnistamaan omia ajatuksiaan ja tunteitaan – ja sitten analysoimaan näitä oppiakseen.

Pähkinänkuoressa:

  1. Hae aktiivisesti uusia näkökulmia ja ota erilaisia näkökulmia huomioon
  2. Pidä mieli avoimena
  3. Koeta tarkastella omaa toimintaasi ulkoa käsin – etäännytä itseäsi ajatuksistasi
  4. Pysy älyllisesti nöyränä
  5. Tunnista ja analysoi ajatuksiasi ja tunteitasi

Lämmin kiitos Tuuma-kustannukselle Älykkyysloukku-kirja saattamisesta luettavakseni. Teoksessa riittää vielä runsaasti ammennettavaa.

Merkinnän kuva: Greg Rakozy / StockSnap

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s