Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -kurssilla

Hyväksytty hallituksen jäsen -kurssi eli HHJ on Tampereen kauppakamarin ja Hallituspartnerit ry:n yhdessä kehittämä valtakunnallinen hallitustyöskentelyä edistävä ja kehittävä koulutuskokonaisuus. Sain osallistua kurssille Satakunnan kauppakamarin hienoissa puitteissa.

Lähdin hakemaan kurssilta eväitä johtoryhmätyöskentelyyn sekä yhdistysten hallitustoimintaan. Vielä en ole ollut yritysten hallituksissa, mutta osaamisen vieminen niihin kiinnostaa. Kurssin puheenvuoroissa kuuluikin, että hallitusten jäsenten osaamisessa nousussa on brändi- ja markkinointiosaaminen. Toisaalta taas strategiaa käsitelevällä kurssikerralla strategiset valinnat brändin ja erottautumisen suhteen olivat muiden perinteisemmin kuultujen strategisten valintojen luettelossa kuin kotonaan.

Hyvä, että markkinointi ja viestintä on alettu ymmärtää strategisella tasolla yhä paremmin, vaikka tekemistä ymmärryksen lisäämisen kanssa vielä on.

Kurssin jaksojen aiheet olivat strategian lisäksi hyvä hallintotapa, hallituksen ja hallitustyön organisointi sekä yrityksen talouden seuranta ja ohjaus. Yhdellä kerralla kokoonnuttiin ryhmätyön merkeissä.

Kurssin arvokasta antia olivat kokeneiden hallitus- ja muiden ammattilaisten puheenvuorojen lisäksi osallistujien tuomat näkemykset käsiteltyihin aiheisiin sekä heidän kanssaan käydyt keskustelut. Kurssin osallistujissa oli niin rahoituspäällikköä, toimitusjohtajaa kuin kehityspäälliköitä. Porin kaupungin ja sen strategisten yhtiöiden hallitusten jäsenet lähetetään ymmärtääkseni kategorisesti HHJ-kurssille.

Kurssin ryhmätyössä pääsimme tutustumaan erään kurssin osallistujan edustamaan yritykseen ja suunnittelemaan sen hallitustyön kehittämistä. Kokoonnuimme yrityksen tiloihin ja saimme ensin hyvän kuvan siitä, mitä yritys tekee ja millaisessa markkinassa se toimii. Ryhmäkeskustelun ja yrityksen edustajan kanssa käydyn vuoropuhelun kautta kiteytyi ajatus hallitustyön kehittämisestä.

Yleisesti ottaen hallitustyöskentelyn onnistumisen kannalta kriittistä on toiminnan selkeys tavoitteissa ja päämäärässä sekä niiden seuraaminen ja mittarit. Hallituksen vuosisuunnitelma ja työjärjestys tuovat työhön oikeaa ryhtiä ja tahtia. Hallituksella on valvontatehtävä, mutta myös tulevaisuuteen tähtäävä ja tulevaisuutta luotaava tehtävä. The future depends on what you do today, sanoi Mahatma Gandhi. Ja siinä hallituksella on yksi keskeinen rooli.

Itsestäänselvältä vaikuttavia asioita, jotka kuitenkin näyttävät usein puuttuvan pk-yritysten hallitustyöskentelyn raameista. Tämä sai vahvistusta kurssilaisten kanssa käydyissä keskusteluissa. Hallitustyön kehittämiselle on paljon tarvetta, ja siitä kai HHJ on osaltaan saanut alkunsakin.

Erinomainen kurssi, tiivis rautaisannos hyvään hallitustyöhön. Lämmin suositus ainakin kaikille pienten ja keskisuurten yritysten hallitus- ja johtoryhmätehtävissä oleville, tai sellaisiin tähtääville.

2 vastausta artikkeliin “Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -kurssilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s