Maanpuolustuskurssilla keskustelemassa viestinnän varautumisesta

Sain ilon ja kunnian olla mukana Raumalla alueellisen maanpuolustuskurssin paneelikeskustelussa, aiheena viestinnän varautuminen, informaatiovaikuttaminen ja kriisiviestintä.

Ylen, AVIn, SPR:n ja Satakunnan hyvinvointialueen kollegoiden kanssa syntyi aiheesta hyvää keskustelua, asiaa olisi riittänyt vielä toiseksikin tunniksi. Myös kurssin osallistujilta tuli hyviä kysymyksiä ja näkökulmia.

Neljä ajatusta keskustelusta:

Informaatiovaikuttamiseen ja kriiseihin on varauduttu varsin hyvin. Korona-aika ja Venäjän hyökkäyssota lieveilmiöineen ovat terävöittäneet tekemistä. Viimeistään nyt on hyvä miettiä, miten erilaisissa tilanteissa tulisi toimia, miten niihin kannattaa varautua ja miten viestintä kytkeytyy kokonaisuuteen.

Nykyisessä media- ja informaatiovaikuttamisen kentässä sekä some-mielipiteiden valtakaudella tarvitaan syvää viestinnän ammattitaitoa ja kokemusta. On pystyttävä luotaamaan kentän tapahtumia, tekemään nopeitakin päätöksiä tapahtumiin vastaamiseksi sekä varautumaan monenlaisiin skenaarioihin. Skenaarioesimerkkejä onkin lähivuosina riittänyt COVID19-pandemiasta sotaan ja sen mukanaan tuomiin sivuvaikutuksiin (mm. energiakriisi).

Tärkeää on suunnittelu, mutta vähintään yhtä tärkeää on harjoittelu suunnitelmien pohjalta. Meillä SAMKissa oli viime syksyn mittaan hyviä oppeja tuoneita harjoituksia, ja jatkossa on luvassa säännöllisesti lisää. Harjoituksissa suunnitelmat kohtaavat todellisuuden tai ainakin todellisuudenkaltaisen tilanteen. Lähes varmaa on, että monta asiaa oivalletaan ja suunnitelmat paranevat. Asiat keskustellaan halki, poikki ja pinoon, kysymysmerkit varautumisen ympäriltä vähenevät.

Henkilöstön koulutuksessa ja perehdytyksessä on hyvä huomioida dis- ja misinformaatioon suhtautuminen. Informaatiovaikuttamiseen otolliset sosiaalisen median kanavat ja heikommalla lähdekritiikillä toimivat mediat tavoittavat suuren osan kansasta. Informaatiovaikuttaminen ja terve mediakriittisyys ovat olleet varsin hyvin esillä valtamediassa vuoden aikana. Organisaatioissa on hyvät mahdollisuudet terävöittää edelleen henkilöstön taitoa toimia informaatiovaikuttamisen kentässä.

Loppuun vielä asian sivusta. Alma mater Turun yliopisto teki mukavan haastattelun alumnistaan. Oli mukavaa pysähtyä pohtimaan urataivalta tähän asti: https://www.utu.fi/fi/yliopisto/alumneille/alumnitarinoita/wahlman

Merkinnän kuva: Unto Usvasalo / AVI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s