Vuosikertomus 2015 – Kasvua ja rohkenemista

Tämä on pitkä teksti, ja kirjoitettu ensisijaisesti itselleni muistiinmerkinnäksi ammatillisesta vuodesta. Jaan sen kuitenkin julkisesti, josko joku saisi siitä inspiraatiota tai muuta.

Olen tehnyt vuosikatsauksen muutamia kertoja, blogiinkin pariin otteeseen (2012, 2011). Ajattelin jälleen höpötellä ääneen.

Vuosikatsauksen keskiössä ovat kokemukset, viralliset ja epäviralliset opit, projektit ja kaikenlaiset tekemiset – siis moni sellainen asia, joka on ammatillista minää välillisesti tai välittömästi kehittänyt. Jätettäköön tässä yhteydessä kuitenkin matkustelut ja timanttiset illalliset mainitsematta – keskitytään hieman välittömämmin ammatillista minää rakentaneisiin kokemuksiin. Vuoden kohokohta tulee kuitenkin mainita: Kesähäät Salla-prinsessani kanssa. Salla on merkittävin tukijani niin ammatillisilla poluilla kuin elämässä yleensä.

Kirjoittaminen ja muut julkaisut – 78 julkaisua

Vuoden aikana julkaisin blogeissani 78 tekstiä tai muuta sisältökokonaisuutta. Muutamassa tapauksessa olen julkaissut saman tekstin kahdessa blogissa, ja ne on laskettu mukaan yhdeksi julkaisuksi. Lisäksi julkaisin ammatillisessa blogissani tätä kirjoittassa yhdeksän juttua. Ammatillisen blogin tekstejä julkaisin myös Sisältöstrategia.guru-sivustolla sekä LinkedInin julkaisuominaisuutta käyttäen.

Kahvi- ja matkustusblogissa olen kokeillut ensimmäistä kertaa videosisältöjä. Siitä huolimatta – vaikka ihmiset eivät kuulemma nykyään ehdi tekstejä lukea – aion pitää kirjoittamisen, tuon ajattelun muodoista jaloimpiin kuuluvan, repertuaarini kärjessä.

Päivitetty elämä

Perustin Päivitetty elämä -blogin vuoden alkajaisiksi. Olen julkaissut siinä vuoden aikana tätä kirjoittaessa 31 tekstiä – neljä niistä nostoja aikaisemmasta blogistani. Mitä päivitetty elämä tarkalleen ottaen on? Lue täältä.

Hidasta elämää: Vakaalla maalla

Minulla on ilo ja kunnia toimia Suomen suurimman hyvinvointisivuston bloggarina. Tänä vuonna olen julkaissut Vakaalla maalla -blogitekstejä tätä kirjoittaessa 17 kappaletta. Loppuvuoden gradurutistus hiljensi hieman julkaisuaikataulua. Neljä Vakaalla maalla julkaistuista teksteistä on samoja, mitä olen ensin julkaissut Päivitetyn elämän puolella.

Kahvia & Suklaata

Kahviharrasteblogini täytti 15.4.2015 yhden vuoden. Lokakuussa blogi muutti Bloggerin päältä WordPressiin. Bloggerin puolella julkaisin tänä vuonna 34 tekstiä, WordPressissä olen julkaissut tätä kirjoittaessa seitsemän juttua.

Liikunta ja kuntoilu

Tasapainoisen elämän keskiössä on hyvinvointi ja jaksaminen. Kolmella keskeisellä osa-alueella hyvinvointia voi rakentaa ja pitää yllä erinomaisesti: Nukkumalla säännöllisesti hyvin, syömällä riittävästi, monipuolisesti ja terveellisesti sekä liikkumalla aktiivisesti.

Minulla on arkiliikkumiseen muutama nyrkkisääntö: Menen kaupungin sisällä mieluiten paikasta toiseen polkupyörällä tai jalan. Hissin sijaan käytän portaita. Seison mieluummin kuin istun, jos se on mahdollista (istuttua tulee aivan liikaa).

Salilla on tullut käytyä muutamaa poikkeusjaksoa lukuunottamatta kahdesti tai kolmesti viikossa – lihaskuntohan alkaa rapistua jo kolmekymppisillä. Saliohjelmani on progressiivinen klassisia perusliikkeitä sisältävä – eli maastavetoon, penkki- ja pystypunnerrukseen, taka- ja etukyykkyyn sekä pariin muuhun liikkeeseen tulee jokaisella kerralla joko lisää toistoja tai lisää painoja. Viime aikoina olen alkanut harrastaa uintia silloin tällöin – tosin tekniikkani on toistaiseksi tasoa räpiköinti.

Unta on tullut palloon keskimäärin seitsemän tuntia yössä. Pimeänä vuodenaikana tarvitsen unta enemmän, joten joskus tulee tankattua kahdeksankin tuntia. Ruokailut olisivat oman bloginsa paikka. Yhdenlaisen tarinani voit lukea Safkatutkasta.

Virallisia työhommia

Koordinaattori J. Wahlman.Alkuvuoden työskentelin täysipäiväisesti Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön opintotoimistossa koulutussihteerinä. Huhtikuussa minulle tarjoutui kuitenkin mahdollisuus vaihtaa työpaikkaa, kun tulin valituksi yliopistokeskuksen koordinaatioyksikön koordinaattoriksi, vastuualueena markkinointi ja tapahtumat (käytännössä muutin Porin yliopistokeskuksessa toiseen kerrokseen). Työsuhde on 40 % työajalla, mikä tarkoittaa kahta kokonaista työpäivää viikossa – tämä on yksi merkittävimmistä syistä, miksi sain KTM-tutkintoni vihdoin valmiiksi (tästä alla lisää).

Vuoden viime metreillä bongasin avoimen markkinointipäällikön paikan. Hain paikkaa katsoakseni, pääsisinkö haastatteluun. Sain kutsun ja menin haastatteluun saadakseni haastattelukokemusta. Olin jollakin tapaa lyöty ällikällä, kun kuulin, että minut on valittu tehtävään. Ensi vuosi alkaa siten uusissa ja erittäin mielenkiintoisissa haasteissa, B2B-markkinoinnin parissa IT-toimialalla.

Haikeuttakin on ilmassa, sillä nykyisessä koordinaattoritehtävässä on ollut yksi elämäni parhaista työtiimeistä. Lisäksi tehtävä on sisältänyt erittäin monipuolisesti niin markkinointia, viestintää kuin tapahtumantuotantoa.

Virallinen ja epävirallinen opiskelu ja oppiminen

12239944_10153797059219189_4364867956289407747_nKTM-tutkinto – Toden totta, sen sain vihdoin valmiiksi! KTM-opintoni ovat venyneet tapaturmaisen kallonmurtuman sekä vaihto-opiskelumatkan vuoksi. Kun sitten aikoinaan käytin viimeisen opintotukikuukauteni, minun oli pakko hakea töihin opintojen oheen. Täysiviikkoinen työ ei mahdollistanut gradun kirjoittamista kovin tehokkaasti, joten se eteni vaivalloisesti. Vaihdettuani työpaikkaa sain kaksi kokonaista päivää viikossa pelkästään gradua varten.

Suomen NuorkauppakamaritKansallinen tiedottaja – Olen saanut olla tänä vuonna näköalapaikalla nuorkauppakamarimaailmaan. Tehtäviini on kuulunut erityisesti joka kuukausi lähetettävän jäsensähköpostin koostaminen ja lähetys. Sähköpostitus hoidetaan Mailchimp-ohjelman avulla noin 5000 vastaanottajalle, joten ohjelmaan saloihin on päässyt kiinni varsin erinomaisesti. Kamariviestintään liittyen Porin nuorkauppakamarimme sai hienoja uutisia alkuvuodesta, kun meidät palkittiin alueella vuoden 2014 parhaana kamariviestijänä.

Kamarimaailmassa oppeja sai kevätpuolella Valkeakoskella Suomen parhaaksi tituleeratussa kamarikoulutuksessa nimeltä Strategia! – Kuten nimestäkin voi arvata, viikonlopun aikana pureuduttiin kamariyhdistysten strategian luontiin. Kirjailin koulutuksesta jutun kotikamarimme lehteen.

Kesän jälkeen vuorossa oli Nordic Inspiration Conference Tallinnassa. Sitä avasin aikaisemmin ammatillisessa blogissani kamarikampanjakuulumisteni ohessa. Eräästä erityisen mielenkiintoisesta puheenvuorosta kirjailin puolestani Päivitetyn elämän puolelle: Geenitutkimuksen lupaus terveydenhuollolle ja mitä voit tehdä itse.

Loppuvuodesta osallistuin Lappeenrannassa Johtajuusakatemiaan sekä viikko sen jälkeen Vaasassa Hallitusakatemiaan. Ensimmäisessä saimme eväitä kansallisen tason tekijöiltä ensi vuodeksi, ja jälkimmäisessä aluetason tekijät, joihin itsekin ensi vuonna kuulun (tästä lisää alempana) sparrasivat kamaritason toimijoita vuodelle 2016.

Myös kesäkuussa järjestetty Tomorrow-tapahtuma kuuluu vuoden oppihelmiin. Sen ykköspuhujana oli maailman kärkiajattelijoihin kuuluva Nassim Nicholas Taleb. Tapahtumasta lisää: Tomorrow – Tulevaisuusajattelun ytimessä.

Kouluttaminen ja esiintyminen

Olen jatkanut vuoden 2015 aikana projektiani tulla paremmaksi esiintyjäksi. Sitä olen summannut toisessa kirjoituksessa.

Yksi mielenkiintoinen kokonaisuus tuosta kirjoituksesta jäi kuitenkin uupumaan. Olen tehnyt elektronista musiikkia aikoinaan kovinkin ahkerasti, tosin harraste on viettänyt hiljaiseloa KTM-opintojen aikana. Minua kuitenkin pyydettiin alkuvuodesta esiintymään paikalliseen ambient-musiikkitapahtumaan. En ollut koskaan aikaisemmin live-keikkaillut, mutta eihän tästä voinut kieltäytyä. Lue lisää: Debyyttikeikka Ambient-festareilla.

Summaus

Vuoden 2012 vuosikatsaukseen kirjoitin kappaleen, jonka on elänyt mielessäni siitä asti:

Liekö uskallan enää toivoa, että seuraava vuosi olisi jälleen kulunutta vuotta huikeampi. Kahdesti olen näin tehnyt ja kahdesti toivomus on pitänyt paikkansa. Näin on ehkä juuri siksi, että mieli on siten tähdännyt vakaasti elämän huikeimman vuoden elämiseen.

Vuoden 2015 aikana olen mennyt naimisiin prinsessani kanssa, valmistunut KTM:ksi ja ottanut työurallani kaksi merkittävää askelta. Olen saanut olla terveenä ja hyvinvoivana, tehdä ja kokea lukemattomia mielenkiintoisia asioita, tavata upeita ihmisiä ja mitä kaikkea. Vuosi on ollut kerrassaan huikea.

En ole enää toivonut, että tuleva vuosi olisi edellistä huikeampi muutoin kuin ehkä siten, että oppisin arvostamaan arjen pieniäkin vivahteita entistä enemmän. Hienoa asioita on ensi vuonnakin tulossa, siispä:

Katse vuoteen 2016

Isot askelmerkit ensi vuodelle ovat:

  • Työskentelen markkinointipäällikkönä IT-firmassa. Työmatka 800 metriä (tämä on oleellinen juttu, sillä tutkimusten mukaan pitkät työmatkat vähentävät onnellisuutta merkittävästi :)).
  • Kirjoitan gradun FM-tutkintoon Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen koulutusohjelmassa. Pääaineeni on digitaalinen kulttuuri.
  • Toimin Suomen Nuorkauppakamarien alue C:n (Suomi on jaettu neljään kamarialueeseen) viestintäpäällikkönä. Kamarimaailmassa iso juttu on myös kesäkuussa järjestettävä Eurooppa-kokous Tampereella.
  • Järjestän alkuvuodesta koko päivän koulutuksen some-markkinoinnista MBA-opintoryhmälle.

Keskusteluja muistakin some-koulutuksista on käynnissä. Vuoden mittaan blogeista Kahvia & Suklaata, Hidasta elämää -sivuston Vakaalla maalla sekä tämä ammatillinen blogi jatkavat varmuudella eloaan. Päivitetty elämä -blogi saattaa joutua karsittavien listalle, sillä uuden työkuvion myötä jostakin tällaisesta on luovuttava. Olisi myös ikävää roikottaa blogia elossa muutaman julkaisun vuositahdilla.

Koko vuoden kuvioita ei millään voi – tai kannatakaan – suunnitella. Tänäkin vuonna vastaan on tullut jos jonkinlaisia suunnittelemattomia kokemuksia, isompia ja pienempiä. Innolla siis odottamaan, mitä upeaa ensi vuosi tuo tullessaan!

 

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Vuosikertomus 2015 – Kasvua ja rohkenemista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s