(Paljon) paremmaksi esiintyjäksi ja kouluttajaksi

Päivitetty 17.1.2017.

Muutamia vuosia sitten kaikenlainen esiintyminen oli minulle kovin epämiellyttävää. Esimerkiksi ammattikorkeakoulussa, jossa tuolloin opiskelin, oli kuitenkin pakko esitellä eri ryhmätöitä, joten kirjailin sanottavani paperille ja luin asiani enemmän tai vähemmän suoraan siitä. Katsekontakti yleisöön piti olla, tiesin jo tuolloin, joten pälyilin sinne lauselmien välissä.

Elämänkokemuksen ja ymmärryksen karttuessa huomasin, että en pääse eroon toistuvista esiintymistilanteista. Jonkin verran voisin niitä valinnoillani vältellä, mutta silloin tällöin tuntui olevan pakko hypätä estradille. Alavalintani (kaupallinen ala, markkinointi) ei sekään ainakaan vähentänyt esiintymistilanteiden todennäköisyyttä.

Miten pääsisin eroon siitä inhottavasta ja epämiellyttävästä tunteesta, joka syntyy ajatellessani, että joudun esiintymään?

Pari vuotta sitten keksin ratkaisun, joka oli hyvin yksinkertainen: Lähtisin mukaan jokaiseen esiintymistilanteeseen, joka eteeni tarjoutuisi.

Kun saan kokemusta esiintymisestä, siitä tulee vähemmän epämielyttävää, ajattelin. En tarttunut vain tarjolla oleviin tilaisuuksiin, vaan edistin itse aktiivisesti sitä, että päätyisin esiintymään.

Vaikka esiintyminen edelleen jännittää, parhaimmillaan jopa nautin siitä. Enää en joudu esiintymään. Saan esiintyä

Oman lisänsä juoneen toi hakeutuminen mukaan nuorkauppakamaritoimintaan – siellä ei esiintymistä kaihdeta. Olin lisäksi alkanut kiinnostua raakasuklaasta ja tarjosin suklaakurssien järjestämistä Otsolan kansalaisopistolle vuonna 2014. Tästä alkoi putki kansalaisopistokurssien järjestämisen tiellä. Koulutuksia pitäessäni huomasin, että itse asiassa nautin koulutusmuotoisesta esiintymisestä – minua kiinnostavien ja innostavien asioiden opettamisesta muille.

Esitys TA tutkimusseminaari 260915

Päätin listata muutaman viime vuoden esiintymisiäni omaksi ilokseni ja nähdäkseni, kuinka paljon näihin kokemuksiin on tullut tartuttua. Ja mistä aiheista on tullut puhuttua. Kuin kaivelin muistini sopukoita, listasta tulikin paljon pidempi kuin aluksi varovasti arvelin.

Esiintymis- ja koulutuskokemuksia

2016

 • 8.12. JCI Effective Communications: Building a Foundation. Nuorkauppakamareiden virallinen koulutus viestinnän perusteista.
 • 14.9. Sihteeriyhdistyksen tilaama koulutus itsensäbrändäämisestä ja LinkedInistä.
 • 4.9. Koulutus ilmaisten blogialustojen hyödyntämisestä.
 • 30.8. Järjestön tilaama koulutus sosiaalisen median hyödyntämisestä kampanjoinnissa.
 • Syys-lokakuu Digitaalinen markkinointi ja analytiikka* -kurssi (8 x 2 h luento) Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen koulutusohjelmassa.
 • 11.2. Some liiketoiminnassa -intensiivikurssipäivä (7 h). Tampereen teknillinen yliopisto, MBA-koulutusohjelma, Porin yliopistokeskus.

*) Kurssilla tutustutaan digitaalisen markkinoinnin viitekehykseen sekä perusteisiin digitaalisen kulttuurin tutkimukseen sovellettuna. Kurssin keskiössä on esimerkiksi sosiaalisen median palvelujen ja nettisivujen analytiikka, sen tarjoamat mahdollisuudet sekä sen hyödyntäminen digitaalisen markkinoinnin kontekstissa. Analytiikan ja digitaalisen markkinoiden perusperiaatteiden lisäksi kursilla käsitellään muun muassa Google Analyticsin ja Google AdWordsin erityispiirteitä.

2015 – Päivitettyä elämää

 • 26.11. Some-markkinoinnin alkeet (2 h). Pyhäjärviseudun aikuisopisto
 • 1.10. – 3.12. Some-markkinoinnin perusteet (4 x 2 h). Porin kesäyliopisto.
 • 26.9. Sosiaalisen median vaikutus kuluttajakäyttäytymiseen sähköisen suusanallisen viestinnän näkökulmasta (15 min), TiedeAreena-tutkimusseminaari, Porin yliopistokeskus.
 • 29.8. Päivitetty elämä – Joogasta biohakkerointiin (1 h), Porin Joogafestivaali 2015.
 • 19.3. Raakasuklaan valmistuskurssi (3 h) tilauskurssi, Otsola.
 • 14.2. Raakasuklaan peruskurssi (1:30 h), tyky-kurssi Tampereen ammattikorkeakoulun henkilöstölle. Kirjoitus tästä TAMKin blogissa.
 • 30.1. Päivitetty elämä – Ajatuksia kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista (1:30 h). Otsolan kansalaisopiston yleisöluento, Pori (yksi jännittävimmistä esiintymiskokemuksistani koskaan).
 • 16.3. Biohakkeroinnin perusteet (1 h), Elinvoimaa luonnosta -tapahtuma, Annis, Pori.
 • 7.2. Tuorekahvin peruskurssi (2 h), Otsolan kansalaisopisto, Pori.
 • 31.1.-1.2. Raakakakkukurssi (2 x 2 h), mukana kurssin apukokkina, Otsolan kansalaisopisto, Pori.
 • 10.-11.1.2015 (2 x 20 min) Päivitetty elämä – Ajatuksia kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Haastattelu, Hyvää tekee -tapahtuma, kauppakeskus Puuvilla, Pori.
elinvoimaaluonnosta
Biohakkeroinnin perusteita selittämässä Elinvoimaa luonnosta -tapahtumassa.

2014 – Raakasuklaan vuosi

 • 24.11. Optimoi arkeasi paremmaksi (30 min), Työhyvinvointi-kurssi, Turun yliopiston kauppakorkeakulu, Porin yksikkö.
 • 18.10. Raakasuklaan peruskurssi (2 h), Otsolan kansalaisopisto, Galleria Liisa Ekqvist, Noormarkku.
 • 11.10. Raakasuklaan peruskurssi (2 h), Otsolan kansalaisopisto, Pori.
 • 9.8. Raakasuklaan peruskurssi (2 h) yksityistilaisuus, Pori.
 • 11.4. Raakasuklaan peruskurssi (2 h) yksityistilaisuus, Pori.
 • 8.2. Raakasuklaan peruskurssi (2 h), Otsolan kansalaisopisto, Pori.
 • 5.2. Raakasuklaan peruskurssi (2 h), Otsolan kansalaisopisto, Galleria Liisa Ekqvist, Noormarkku.
puhekilpailu 2013
Edustamassa puhekilpailussa 2013.

2013 – Puheoppeja

 • 29.11. Vakuuta ja vaikuta, esitystaidon koulutus (~3 h). Koulutuksen aikana pidettiin pari muutaman minuutin esitystä muille osallistujille.
 • 28.11. Optimoi arkeasi paremmaksi (30 min), Työhyvinvointi-kurssi, Turun yliopiston kauppakorkeakulu, Porin yksikkö.
 • 22.11. Puhe naiselle (4 min), Porin ylioppilasyhdistys Pointerin 25-vuotisjuhla, Noormarkun klubi.
 • 16.3. Puhekilpailuosallistuminen, aihe: Kestääkö johtaja? (3 min), nuorkauppakamarialue C:n vuosikokous, Suupohja. 30 minuuttia aikaa valmistella puhe annetusta aiheesta (jota ei tiedetty ennakkoon).
 • (Alkuvuodesta) Puhekilpailuosallistuminen, aihe: Kestävän johtajuuden arvot (3 min), Porin nuorkauppakamarin vuosikokous. 30 minuuttia aikaa valmistella puhe annetusta aiheesta (jota ei tiedetty ennakkoon). Puheen voi lukea Vakaalla maalla -blogista.

Muutaman minuutin puheet tuntuvat lähes aina ahdistavimmilta. Niissä ei ole pelivaraa sivumölinöille ja muille lipsahduksille. Yleisö keskittyy lyhyeen puheenvuoroon paljon pitkää koulutusta intensiivisemmin. Sen tuntee. Näiden virallisten esiintymisten ja koulutusten lisäksi on toki paljon muitakin esiintymistilanteita – monet opintojaksot ovat sisältäneet esimerkiksi ryhmätöiden esittelyä, työtehtävissä on ollut kaikenlaisia esitystilanteita  ja 2012, ollessani ehdokkaana kunnallisvaaleissa, osallistuin vaalipaneeleihin.

Näin muutama vuoden projektin jälkeen voi todeta, että sitä on tullut kehityttyä valtavan paljon paremmaksi ja uskaliaammaksi esiintyjäksi. Ja kuten aikaisemmin totesin, tässä on käynyt niin hassusti, että saatan jopa nauttia esiintymisestä sekä etenkin kouluttamisesta.

Senkin voi todeta, että vaikka paremmaksi olen tullut, on kehittymismatkaa edessä vielä vaikka kuinka kauan. Innolla jatkan siis tämänkin kehittymisprojektin parissa!

Save

Save

Save

3 vastausta artikkeliin “(Paljon) paremmaksi esiintyjäksi ja kouluttajaksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s