Kirjoista (ja muutama äänikirjasuosikki)

Maailma on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia kirjoja. Luen (tai kuuntelen, ks. enemmän alta) kolmisenkymmentä kirjaa vuodessa, haluaisin lukea enemmän. Lukemani kirjat ovat pääsääntöisesti erilaisia tietokirjoja ja inspiraatio-oppaita. Kaunokirjallisuuden kohdalla olen kunnostautunut varsin heikosti. Lainasin tuossa pari kuukautta sitten vinon pinon kaunokirjallisuutta – ihan innostavia teoksia – luin parikymmentä sivua ja palautin viime viikolla pölyyntymästä sohvapöydältä.

Joskus tulee kyllä sellaisia hetkiä, kun ahmin jonkin kaunokirjallisen teoksen sprinttimeiningillä. Viimeksi taisi käydä näin Waltarin Kuka murhasi rouva Skrofin kanssa.

Audiblea innostuin testaamaan melko tasan vuosi sitten. Äänikirjastosta löytyy 11 teosta. Muutamia olen palauttanut (kyllä, niinkin voi tehdä äänikirjoille Audiblessa – ja saa ilman selityksiä ostospisteet takaisin).

Suosituksen annan seuraaville kuuntelemilleni:

  • Angela Duckworth – Grit: The Power of Passion and Perseverance
  • Adam M. Grant, Ph.D. – Give and Take: A Revolutionary Approach to Success
  • Cal Newport – Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World – Tähän viittaavan tekstin Lisää syvää ja hyvää tietotyötä kirjoittelin alkuvuodesta.
  • Ryan Holiday – Ego Is the Enemy
  • Simon Sinek – Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action (Int’l Edit.)
  • Charles Duhigg – The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business

Entäs analogiset kirjat?

Olen suuri kirjastofani. Voisin viettää kirjastossa kokonaisen päivän. Olen tällaista suunnitellutkin, mutta aikataulut eivät ole toistaiseksi sallinneet viedä tätä toteutusasteelle. Kirjastoista tuntuu löytyvän loputon määrä kaikenlaisia hienoja tiedon ja mielikuvituksen palasia!

En juuri osta kirjoja – Siksi, että pyrin nykyään välttämään omaisuuden keräilyä (ennen harrastin sitä senkin edestä). Kirjat ovat myös melkoisen kalliita – Kirjailijan on toki elantonsa ansaittava, en minä sitä vastaan puhu. Jos haluan lukea jonkin kirjan tarkastan, löytyykö se kirjaston hyllyiltä. Jos ei, niin saatan ehdottaa sellaisen hankkimista kokoelmiin.

Kirjahyllystämme löytyy kuitenkin parikymmentä kirjaani. Siellä on satunnaisesti kaunokirjallisuutta mm. Twainilta, Hemingwayltä ja Irvingiltä; käytännön oppaita niin uintiin, lihaskuntoiluun kuin musiikin miksaamiseen, kahvioppaita (tietenkin!) ja Thoreaun loistava Walden.

Kaunokirjalliset teokset olen tainnut kaikki ostaa käytettynä kirpputoreilta tai antikvariaateista. Harrastekirjat on saatu lahjana tai olen ne ostanut. Monelle kirjalle on käynyt niin, että olen ne hankkinut, ehkä kerran lukenut, ja sitten ne ovat päätyneet pölyyntymään. Harvaan teokseen olen palannut takaisin.

Aloitin hiljan projektin kirjahyllyn perkaamiseksi. Tarkoitus on vihdoin lukea jokainen opus läpi – tai päästää niistä suosiolla irti, jos ei lukeminen maistu. Ennen viimeisintä muuttoamme kymmenkunta kirjaa sai uuden omistajan tavalla tai toisella.

En tiedä, käykö vanhemmiten niin, että alan rakentaa hienoa henkilökohtaista kirjastoa arvokkaiden, tilaustyönä tehtyjen tammihyllyjen varaan. Epäilen. Siihen antaa vastauksen jo tuossa merkinnän kuvan alaoikealla näkyvä Erich Frommin kirjan nimikin: Omistamisesta olemiseen.

Kirjat ja lukeminen ovat joka tapauksessa mahtava juttu.

Yksi vastaus artikkeliiin “Kirjoista (ja muutama äänikirjasuosikki)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s