Olemme rekrytoineet tänä vuonna kolme uutta tekijää Satakunnan ammattikorkeakoulun viestintä- ja markkinointitiimiin. Olen lukenut yhteensä 114 hakemusta. Haluan kertoa niiden pohjalta muutaman työnhakuvinkin liittyen hakemuksiin sekä ansioluetteloihin.
En ole rekrytointialan ammattilainen. Olen ollut työurani aikana mukana rekrytoivana osapuolena ehkä puolessa tusinassa rekrytointeja. Henkilöstöalan ammattilaisten kanssa keskustellessani olen kuitenkin huomannut, että hakemuksista ja ansioluetteloista tekemäni havainnot ovat varsin osuvia. Siispä vinkkeihin:
- Hakemus on hyvä paikka osoittaa motivaatiosi, ja ymmärryksesi työnantajan tarpeista tehtävän kohdalla. Lue rekrytointi-ilmoitus, tutustu työnantajan sivuihin ja hyödynnä mahdollisesti tarjolla oleva soittoaika rekrytoijalle. Saat paremman ymmärryksen siitä, mitä haetaan.
- Myös alan ulkopuolisista tehtävistä, harrasteista ym. voi löytää seikkoja, jotka ovat rakentaneet yleistä tai jopa alakohtaista ammatillista osaamista.
- Kuvaile rohkeasti työtehtäviesi sisältöjä hakemasi työn kannalta.
- Kerro, millainen työntekijä olet. Jos et pääse alkuun, kysy kavereilta. Kannattaa hyödyntää myös itsetuntemuksen kehittämisen keinot, erityisesti palautteen hyödyntäminen.
- Kohdista hakemus työpaikkaa tarjoavalle organisaatiolle ja työpaikkailmoituksessa kerrottuihin asioihin tukeutuen.
- Kerro, mitä sinä voit tuoda taloon.
- Konkretisoi osaamisesi: Ei ”olen paras tässä ja tässä”, vaan ”saavutin tällaiset tulokset tällaisilla keinoilla tässä ja tässä”
- Vältä tämänkaltaisia lauselmia: ”Olen tiimipelaaja, mutta tulen toimeen itsenäisesti. Olen myös positiivinen ja aikaansaava.” Näin lukee lähes kaikissa hakemuksissa. (Minulla oli tällaisia aivan samanlaisia lauseita hakemuksissani 10 vuotta sitten.)
- Edellisen sijaan kerro konkreettisin esimerkein, miksi olet hyvä tiimipelaaja jne.
- Tarkasta tekstien oikeinkirjoitus, ja tarkasta vielä kerran.
- Ansioluettelon kannattaa olla mieluummin liian ilmava kuin eri tehokeinoin viritelty – Liian täysi, liian värikäs ja liian monta tyyliä sisältävä on nopeasti häiritsevä ja on vaikeampaa poimia olennainen.
- Jos haluaa erottua visuaalisesti, kannattaa hakea ansioluettelon pohja kauempaa kuin Google-haun ensimmäiseltä sivulta. Muutoin sinulla on helposti sama pohja kuin sillä toisellakin hakijalla.
Tsemppiä työnhakuun!
Merkinnän kuva: Kristin Hardwick / StockSnap