Valmennuksella näkemystä ura-ajatuksiin

Olen ollut neljästi mukana mentorointiohjelmassa. Kolmesti mentoroitavana ja kerran mentorina. Tapaamiset mentorin kanssa ovat antaneet hyviä näkemyksiä ja oppeja työuralle.

Halusin jälleen saada ulkopuolista tukea ja näkemystä ura-asioihin. Minulla on ollut vuosia löyhä suunnitelma siitä, mitä asioita työelämässä ja sen ulkopuolella tavoittelen. Oppeja, vastuupaikkoja, kokemuksia.

Laskentataulukkomuotoinen suunnitelma on kuitenkin muodostunut epäkäytännölliseksi, koska se on versonut moniin suuntiin ja mennyt hieman hallitsemattomaksi kokonaisuudeksi. On tuntunut hankalalta päättää seuraavista suunnista, kun kaikki mahdollisuudet ovat tuntuneet yhtä kiinnostavilta.

Avuksi hain uravalmentajaa, coachia. Verkostoni kautta kuulin henkilöstöpuolen ammattilaisesta Johanna Laitilasta, joka on myös Certified Business Coach® (PCC). Johannan palveluihin kuuluvat muun muassa business- ja uracoaching. Linkki Johannan valmennussivustolle tekstin lopussa.

Uravalmennus ei ollut minulle entuudestaan tuttua. Saisin ajatuksia suunniksi ja kuulisin kysymyksiä, mutta en saisi valmiita ratkaisuja. Mietin, olisiko valmennuksesta sittenkään minulle hyötyä, kun taulukoituna on jo tavoitteita välietappeineen. Halusin kuitenkin katsoa, mitä tämä voisi tarjota. Olin myös kuullut paljon hyvää coaching-prosesseista.

Johannan valmennussivuston mukaan coaching-prosessin hyötyjä yksilölle ovat:

 • itsetuntemus lisääntyy
 • minäkuva ja itseluottamus vahvistuu
 • hallinnan tunne työstä paranee
 • priorisointitaidot kehittyvät
 • merkityksellisyys ja mielekkyys kasvaa

Ajatuksia kirkastavia tapaamisia

Tapaamisemme olivat aikaisin aamulla etäyhteydellä. Valmennus kesti puoli vuotta ja reilun tunnin tapaamisia oli noin kerran kuukaudessa.

Tavoitteeksi tapaamisille otimme johtajuuden kirkastamisen ja tulevaisuuden selkeyttämisen.

Mittareita prosessille oli aluksi haasteellista miettiä, mutta niistäkin tuli oivia: Selkeys suunnasta, innostus ja draivi, konkreettisia askelia tulevaisuuteen.

Johannalla on rauhallinen ja ammattimainen ote tekemiseen. Tutustumisen jälkeen tunsin, että voin jakaa hänen kanssaan erikoisempiakin ajatuskehitelmiäni ura-asioista. Valmennuksessa henkilökemioilla on suuri merkitys, ajattelen.

Matkan varrella Johanna esitti isoja ja pysäyttäviä kysymyksiä, joihin tunnun hakevan vastausta osittain edelleen: Mitä sinä haluat? Mikä sinulle riittää?

Esittelin prosessin aikana taulukkotavoitteitani. Otimme ne käsittelyyn yksi kerrallaan ja pohdimme tarkemmin kutakin. Niiden mahdollisia hyviä ja huonoja puolia, fiiliksiä kustakin tavoitteesta ja niistä aukeavia mahdollisia tulevaisuuksia.

Tavoiteaihioissani on esimerkiksi:

 1. Viestinnän strategisen merkityksen ja sen ymmärryksen lisääminen Satakunnassa.
 2. Hallitustoiminta ja etenkin strategisen viestinnän näkemyksen ja osaamisen vieminen hallituksiin.
 3. Viestinnän, markkinoinnin ja johtamisen ammattilaisena kasvaminen.
 4. Viestinnän, markkinoinnin ja johtamisen ammattilaisten kanssa yhä laajempi verkostoituminen.

Näitä tavoitteita oli valmennuksessa suurennuslasin alla. Katsoimme Johannan kanssa sitä, miten merkityksellisenä koen kunkin kokonaisuuden. Lopuksi sain miettiä myös sitä, millä aikataululla asioita edistän. Epämääräiseksi muodostuneesta tavoitepallosta muodostui selkeä jatkumo.

Valmennuksen hienoa antia oli myös se, kun minä selitin ja Johanna kuunteli. Lausuin ura-ajatuksiani usein ensimmäistä kertaa ääneen. Johanna löysi näkökulmia, joita en itse ollut osannut ajatella. Esitti kysymyksiä, joka vei tarkastelun aivan uuteen asentoon. Kun näitä asioita käsitteli niihin keskittyen ja niitä aktiivisesti pohtien, ne toden totta alkoivat kirkastua.

Aluksi olin ollut hieman skeptinen prosessia kohtaan. Jos minä kertoisin asioistani enkä saisi konkreettisia malleja ja valmiita vastauksia, missä olisi valmennuksen hyöty? Se tuli osaltaan juuri konkreettisten ja kankeiden mallien puuttumisesta. Vapaamuotoinen keskustelu, kuuntelu, pohdinta ja isot pysäyttävät kysymykset matkan varrella toivat oivalluksia. Olisinko voinut keskustella itseni tai kaverini kanssa samat asiat? Olisin. Olisinko päätynyt samaan lopputulokseen? Tuskin lähimainkaan. Siinä ammattimaisen uravalmentajan etulyöntiasema.

Halusin kirkastaa tavoitteitani ja saattaa niitä paremmin käsiteltävään muotoon. Johannalta sain, mitä hain. Hyvät, luottamukselliset keskustelut. Kysymykset, näkemykset, uudenlaiset tarkastelukulmat, reflektio, sparraus.

Konkretisoidut askeleet on jo viety kalenteriin tuleville kuukausille ja vuosille. Liityin ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry:een ja vuoden sisään tavoitteena on suorittaa Hyväksytty Hallituksen Jäsen -kurssi (HHJ). Kehittymismatka jatkuu entistä selkeämmin sävelin.

Coaching menetelmänä antoi paljon hyvää, mutta ehkä olennaisempaa oli se, kuka oli valmentamassa. Suosittelen Johannan uravalmennusta lämpimästi.

Johannan esittelyn ja hänen coaching-palvelunsa löydät hänen sivustoltaan.

Artikkelin kuva: Hugo Hercer Pixabaystä

2 vastausta artikkeliin “Valmennuksella näkemystä ura-ajatuksiin

 1. Olipa todellakin virkistävä blogipostaus – coachattavan kokemuksia pääsee harvoin lukemaan/kuulemaan muuta kuin itse kysymällä :-) Kiitos, kun jaoit kokemuksesi!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s