3 ajatusta kesälomalle valmistautumiseen

Kesäloman lähestyessä työvuori tuntuu vääjäämättömästi kasvavan. Kaikki lomalle siirtyvät yrittävät saada käsillä olevat asiat päätökseen juuri ennen lomakauden alkua. Voisiko ne suunnitella niin, että ne tulisivat päätökseen jo aikaisemmin? Kieliikö viime tingan ”maailma valmiiksi ennen lomaa”-ilmiö huonosta ajankäytön hallinnasta?

Lomalla ensimmäiset viikot menevät kierroksia laskiessa. Viikkojen ajan hoksaa useamman kerran sen yhden työjutun, joka piti vielä muistaa tehdä.

Lomalta palatessa taas on autuaan tietämätön, mistä lähteä liikkeelle. Tai jos työasiat ovat heti loman jälkeen kirkkaana mielessä, ei lomaa ehkä voi sanoa kovin onnistuneeksi.

Asian voisi ehkä tehdä paremminkin, valmistautumalla kesälomaan ja valmistautumalla työhön paluuseen.

Pysähtyminen ja katsaus taaksepäin osoittaa tulokset

Työjuna etenee loputtomilla kiskoilla ja loputtomalla voimanlähteellä. Tärkeää on pysähtyä aika ajoin ja katsoa taaksepäin – mitä on saanut aikaan, millaisia menestyksiä on ollut. Ennen kesälomaa on hyvä ottaa hetki kuluneen kevään tarkasteluun.

Taaksepäin tekemisiä katsoessa huomaa, että yllättävän moni asia on mennyt eteenpäin. Eteenpäin kiitäessä huomaa vain työmäärän, mutta ei taakse jäävää jälkeä.

Pelivara kalenterissa ehkäisee viime hetken paniikkia

Lomaa edeltäville viikoille on hyvä järjestää ylimääräistä pelivaraa kalenteriin. Aika moni muukin aikoo saada maailman valmiiksi ennen lomia. Olet todennäköisesti osa näitä suunnitelmia.

Pelivaraa saa pohtimalla kriittisesti kalenterissaan olevia asioita ja siirtämällä kokonaisuuksia rohkeasti syksylle. Mitkä asiat tulee oikeasti saada tehdyksi ennen lomaa?

Pelivara kannattaa varata kalenteriin mahdollisuuksien salliessa jo useita kuukausia aikaisemmin. Tärkeää on myös pyrkiä pitämään pelivarasta kiinni kynsin ja hampain viimeiseen asti – tulet tarvitsemaan sitä. Minulla on vuosittain toistuva kalenterimerkintä keväällä pelivarojen varmistamista ja varaamista varten.

Hyvät muistiipanot vapauttavat aivot lomalle

Joku on määritellyt hyvän kesäloman tunnusmerkiksi sen, että työhön palatessa ei saata muistaa edes salasanojaan. Kalenterin avatessaan merkinnät ovat kuin huonolla käsialalla kirjoitettua muinaiskreikkaa, selkoa niistä ei saa.

Ennen lomaa kannattaa tehdä lomanjälkeiselle viikolle kalenterimerkinnät ja muistiinpanot, jotka kertovat varsin perusteellisesti, mistä asiassa on kyse. Itselleen voi laatia hyvin seikkaperäisen muistion siitä, mitä on ollut meneillään ja mitä eri asioiden parissa tulee seuraavaksi tehdä. Muistion laatiminen auttaa asioiden suunnittelussa ja tarkastelussa muutoinkin.

Kalenteriin kannattaa tehdä ennakkoon aikavaraukset tulleen sähköpostin käsittelylle, muistiinpanojen lukemiselle ja vähintään tärkeimmille toimille, jotka täytyy saada liikkeelle pian loman jälkeen.

Klassikkoratkaisu on aloittaa ja päättää loma keskellä viikkoa, jolloin palatessa ei ole heti kokonaista työviikkoa puurrettavana. Itse tykkään palata täydeksi työviikoksi, koska pääsen siten raiteille ja vauhtiin paremmin. Oleellisempaa on, jos mahdollista, palata töihin niin, että organisaatiossa ei ole vielä täysi vauhti päällä. Siis mieluummin viikkoa ennen suurimman osan lomien päättymistä kuin viikko sen jälkeen.

Nauti lomasta

Verkko on pullollaan vinkkejä onnistuneen kesäloman viettämiseen. En mene niihin tässä. Lomalle siirtymisen ja sieltä paluun rutiineilla onnistuu kuitenkin osaltaan varmistamaan sitä, että kesäloma on palauttava ja nautinnollinen, kuten sen kuuluukin olla. Hyvää kesälomaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s