Verkkolöydettävyys voi pelastaa yrityksesi

Hakukonemainonnan ja -optimoinnin (search engine optimization, SEO) keinoin sekä verkkolöydettävyyttä yleisesti parantamalla voidaan tehdä omalle liiketoiminnalle iso parannus. Miksi hakukonetulosten kanssa pelailuun ja omaan verkkolöydettävyyteen kannattaa panostaa?

Ensiksi, ihmiset luottavat hakukoneisiin:

Jos Google laittaa Maken nakkikioskin hakutulosten kärkeen, sen on oltava parempi nakkikioski kuin Peran nakkikioski, joka on vasta hakutulosten toisella sivulla!

Toiseksi optimoitu verkkosivusto parantaa hakukonelöydettävyyttä, käytettävyyttä ja yleisesti toiminnan uskottavuutta.

Hakukonemainonnalla ja etenkin -optimoinnilla on hillittömän hyvä sijoitetun ajan, vaivan ja rahan tuottoaste – Verrattuna vaikkapa vanhan koulukunnan puhelinluettelomainokseen.

Kaiken kukkuraksi jopa 90 % kuluttajista etsii verkosta tuote- ja palveluarvosteluja ennen hankintapäätösten tekemistä.

Lähes kaikilla on Google käsissään missä tahansa.

Hakukonemainonnalla tarkoitan tässä eräitä maksullisia keinoja parantaa hakukonenäkyvyyttä. Optimointi viittaa puolestaan (periaatteessa) ilmaisiin keinoihin hakukonenäkyvyyden parantamiseksi. Periaatteessa siksi, että kyllä sekin aikaa ja vaivaa ottaa.

Hakukoneoptimoinnin alkumetrit

Tarkoituksenamme on parantaa sijoitustamme hakukoneiden hakutuloksissa halutuilla hakutermeillä. Käytännössä tämä tapahtuu parantamalla sivustolla sellaisia seikkoja, jotka hakukoneen algoritmissa nostavat hakusijoitusta. Asia ei ole kuitenkaan yksinkertainen, koska hakukoneiden algoritmien – vaikkapa Googlen Hummingbirdin ja sen alla toimivien algoritmien – koostumusta ei tiedetä.

Jotakin kuitenkin tiedetään. Esimerkiksi se, että jokainen sivustoomme viittaava sivu kertoo Googlelle, että toinen sivu ikään kuin suosittelee meidän sivustoamme. Jos sivulle, josta on linkki meidän sivullemme, on paljon ulkopuolisia linkkejä, on tällainen suositus erityisen painokas. Otetaan ajatus kuvana:

2000px-PageRanks-Example.svg.png
Kuva: Wikipedia.

Koska yllä olevassa kuvassa punainen sivusto B on saanut paljon viittauksia useammmilta pienemmiltä sivuilta, ei oranssi sivusto C tarvitse kuin linkkiviittauksen sivustolta B ollakseen hakukoneiden silmissä merkittävämpi tekijä kuin vaikkapa keltainen sivusto E (vaikka E:hen onkin useampia viittauksia).

Siispä hakukoneoptimointimielessä on oivaa, jos mahdollisimman moni, mieluiten maineikas, sivu viittaa sivustoomme. Tällaisia kuvioita voi viritellä monenlaisen yhteistyön muodossa, tai vaikkapa vierasbloggaamisen keinoin.

Toinen hakukonealgoritmeista tiedetty juttu on se, että ne suosivat (luonnollisesti) mahdollisimman tuoretta tietoa.

Juuri tästä syystä toitotan koulutuksissani, että sivusto tarvitsee jatkuvasti uutta sisältöä – Vaikkapa viikottaisten blogitekstien muodossa.

Kolmas vinkki on hyvin yksinkertainen: Jos haluat sivustosi löydettävän hakusanalla X, on varsin looginen vaatimus, että hakusana X löytyy sivuston sisällöistä. Mieluiten useamman kerran, mieluiten myös otsikkotasolta ja erittäin mielellään esimerkiksi sivujen kuvausteksteistä ja vastaavista.

Hakukonemainonnan ensiaskeleet

Joissakin koulukunnissa toitotetaan, että on turha maksaa hakukonenäkyvyydestä, kun optimoinnin kautta saavutetaan samat tulokset ilmaiseksi. Jotkut eivät klikkaa koskaan hakukonemainoksia ja jotkut eivät edes huomaa niiden olevan mainoksia. Toinen koulukunta taas suosittelee, että hakukonenäkyvyyttä kannattaa ostaa, kunnes optimointi alkaa tuottaa tuloksia.

Niin tai näin, hakukonemainontaa on edullista kokeilla ja jo hyvin yksinkertaisilla sekä passiivisilla kampanjoilla saa mukavasti lisää liikennettä nettisivulle. Kun mainosta ja sen kohdeavainsanoja muokkaa aktiivisesti, ovat tulokset luonnollisesti vieläkin parempia.

Oleellisinta niin hakukonemainonnan ostamisessa on kuitenkin se, että sitä kautta saatu liikenne on (mikäli hakukonemainoksen lupaus lunastetaan ja se puhuu samaa kieltä kuin nettisivusto) laadukkaampaa kuin satunnainen selausliikenne. Laadukkaammalla tarkoitan tässä kohtaa sitä, että hakukonemainoksen kautta sivustolle päätyneet selailijat viipyvät sivustolla pidempään. Tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että nämä selailijat ovat osoittaneet kiinnostuksensa tiettyyn aiheeseen kirjoittamalla hakukoneeseen määrätyn avainsanan. Ja me puolestaan tarjoamme jotakin tuohon avainsanaan liittyvää tuotetta tai palvelua.

Verkkolöydettävyys voi pelastaa yrityksesi

Jos yrityksesi ei ole netissä, sitä ei ole, sanottiin.

Jos yrityksesi ei ole sosiaalisessa mediassa, sitä ei ole, sanottiin (ja sanotaan yhä).

Jos yrityksesi ei ole Googlen ensimmäisellä hakusivulla, sitä ei ole, sanotaan.

Hakukoneiden merkitys on valtaisa ja verkkolöydettävyys voi olla yrityksen liiketoiminnan kannalta – jos ei nyt ihan elinehto – niin ainakin hyvin kriittinen tekijä. Siihen panostamiseen kannattaa laittaa hetki aikaa ja vaivaa.

Aloita etsimällä yrityksesi hakukoneiden avulla. Käytä yrityksen nimeä, mutta hae myös sellaisilla avainsanoilla, joilla luulisit tai haluaisit yrityksesi löytyvän. Mitä löydät?

Tee hakuja myös mobiiliselaimella ja tarkasta samalla, miltä yrityksesi sivusto näyttää moniiliympäristössä – Suuri osa hauista tehdään juuri mobiilissa, joten sivuston on elintärkeää olla responsiivinen ja mobiilioptimi. Googlen Mobilegeddoniksi nimetyn algoritmipäivityksen myötä Googlen haku priorisoi mobiilihauissa sellaiset sivustot, jotka toimivat hyvin älypuhelimilla.

Tutustu hakukonemainontaan ja kokeile jotakin pientä kampanjaa. Netti on pullollaan ilmaisia ohjeita tällaisten tekemiseen. Etsi myös parhaat vinkit hakukoneoptimoinnin tekemiseksi – niitäkin löytyy tuhottomasti.

 

Save

Save

Yksi vastaus artikkeliiin “Verkkolöydettävyys voi pelastaa yrityksesi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s