Evääsi parempaan työoloon – 4 vinkkiä

Työhyvinvointi. Paljon puhuttava aihe. Mutta eikö se ole taas jotakin hataraa huttua?

Työterveyslaitoksen mukaan työhyvinvoinnilla tarkoitetaan “turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt tekevät hyvin johdetussa organisaatiossa. Työntekijät ja työyhteisöt kokevat työnsä mielekkääksi ja palkitsevaksi, ja heidän mielestään työ tukee heidän elämänhallintaansa”.

Hyvin tärkeää.

Työhyvinvointia ei rakenneta siis vain yksin – iso merkitys on johdolla, yrityskulttuurilla ja työskentely-ympäristöllä.

Toisaalta takaperoista olisi kitata työpaikan nurkassa toista pannua tervakahvia ja odotella johdon tarjoilevan sinulle työhyvinvointia hopeatarjottimella.

Mitä itse – ajattelen erityisesti tietotyöläisiä – voimme tehdä työhyvinvointimme eteen? Miten edesautamme terveyttä ja tuottavuutta työssämme?

1. Asenne

Pomosi antaa sinulle hankalan tehtävän. Ajatteletko “perhana, taas tällaista vaikeaa roskaa” vai “inspiroiva haaste, tästä opin vaikka mitä”? Asennoitumisella on valtava vaikutus. Asennoitumisella tehtäviin, haasteisiin, työkavereihin, työpaikkaan. Elämään. Naapurin isompaan autoon. Kaikkeen, maailmankaikkeuteen ja Elon Muskiin.

2. Priorisoi

Kun ajatuskaaos ahdistaa, listaa tarpeelliset toimet. Aseta ne tärkeysjärjestykseen, aikatauluta. Tärkeimmät ja kiireellisimmät tehdään ensin. Kiireellisten mutta turhien kohdalla mietitään, tehdäänkö ollenkaan. Listaa päivän alussa kolme MIT:iä, Most Important Task, kaikkein tärkeimmät toimet – “Näihin keskityn tänään, muihin sitten, jos ehdin”.

3. Tauota

20 minuuttia tehokasta keskittymistä, sitten kahvitauolle. Happihyppelylle. Pyöritä hartioita. Tee kyykkyjä. Syvähengitä, nouse seisomaan. Unelmoi tovi, hymyile hetkelle, laske siunauksesi. Kastele kukka.

4. Konkretisoi

Abstrakti aivomyrsky vaatii ajatusten rakentamista kartaksi, kuvaksi, edes listaksi. Piirrä aikajana, hahmottele. Raapusta tikku-ukkoja. Kyhää origami, jos se auttaa. Keskustele toisten kanssa, uudet oivallukset ovat lähes taattuja.

Nyt suhtaudut avoimemmin ja positiivisemmin päivän haasteisiin. Henkinen terveys paranee kohisten.

Tärkeimpien tehtävien listaus heilauttaa tuottavuusmittarit kaakkoon. Syvähengitys tuo terveyttä. Origami hivelee luovaa mielen sopukkaa. Tikku-ukkoon taltutettu abstraktio vie huippuajatuksen lähemmäs käytäntöä.

Ja kas, näitä eväitä syötyäsi saatat tuntea paremman työolon värisevän sormenpäitä myöten.

Hymyillään hetkelle, kun tavataan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s