Monessa toiminnassa saa sen verran, kun siihen itse antaa. Sama on Linkkarin kohdalla: Vain aktiivisuudella saat sen hyödyt.
Yksi yleisimmistä kysymyksistä ja puheenaiheista LinkedIn-koulutuksissa on: Mitä voin sinne laittaa, ja mitä voin siellä tehdä?
1. Kirjaudu, selaile ja tutki muutama minuutti päivässä – aloita nyt
Et ikinä aktivoidu asian parissa, jos et joskus aloita. Tee siitä vaikka päivittäinen tapa. Laita kalenterimuistutus jokaiselle päivälle muutamaksi viikoksi eteenpäin. Tee Linkkarista selaimen aloitussivu. Lataa sovellus ja laita sen kuvake keskeiselle paikalle puhelimesi näytöllä.
Viidestä kymmeneen minuuttia päivässä parista viiteen päivään viikossa. 50 minuutilla viikossa olet jo aktiivisten kerhossa.
Selaa uutisvirtaa, verkostoidu, kommentoi, julkaise.
2. Verkostoidu kiinnostavien ihmisten kanssa
Linkkarin hyödyt perustuvat a) verkoston kokoon ja b) aktiivisuuteen.
Rohkaise aktiivisesti verkostoitumaan kanssasi live-kohtaamisissa. Lähetä kontaktipyyntö tosielämän tutuille ja tilaisuuksissa tapaamillesi ihmisille.
Jos bongaat uutisvirrasta kiinnostavista asioista keskustelevan ihmisen, laita tälle kontaktipyyntö ja oheen muutama saatesana. ”Moikka, kirjoitat kiinnostavista asioista. Asia X kiinnostaa minuakin, verkostoituisimmeko?”.
Joidenkin periaatteena on hyväksyä vain tosielämän tuttujen pyynnöt. Itse hyväksyn kaikki, jos profiili on asiallinen ja luotettavan oloinen (muista mm. profiilikuva!). Ulkomaalaisten kanssa olen tarkempi, koska esimerkiksi Intiassa on tiettävästi paljon valeprofiileja, joiden kautta kerätään sähköpostiosoitteita roskapostilistoille.
3. Kommentoi muiden julkaisuja – keskustele
Viime aikoina olen todennut, että parasta aktiivisuutta Linkkarissa tuntuu olevan muiden julkaisujen kommentointi, ja niissä keskustelu.
Siinä oppii uusia asioita, tulee tutuksi muille ja tutustuu itse muihin. Tämä on ollut hiljattain paras verkostoitumisväyläni.
4. Kirjoita artikkeli – tai edes postaus
Monet ovat Linkkarissa vain hiljaisia haamuja. Monella olisi asiantuntijuutta ja hyviä näkemyksiä jaettavana.
Linkkarin artikkeliominaisuus (write an article) on käytännössä bloggaamista. Viimeisin artikkeli näkyy profiilissa aitiopaikalla. Se on hyvä keino tuoda esiin osaamistaan ja mielenkiinnon kohteita.
Jos kynnys kokonaisen artikkelin kirjoittamiseen on korkealla, kokeile postausta (start a post). Kysy jotakin, pohdi ääneen, esitä mielipiteesi. Parhaassa tapauksessa siitä alkaa erinomaisen mielenkiintoinen keskustelu. Jos olet Linkkarin käytössä alkutaipaleella, voi olla, että julkaisut eivät saa huomiota. Jatka kirjoittelua, kyllä se sieltä tulee.
Olen ollut tilanteessa, jossa olen ajatellut ”mikä hyöty tästä julkaisusta on?”. Kun verkosto on kasvanut ja on pysynyt aktiivisena julkaisemisen kanssa, on saanut osallistua todella hienoihin keskusteluihin ja pohdintoihin milloin mistäkin aiheesta. Samalla on saanut lisää eri alojen asiantuntijoita verkostoon.
5. Lopeta kylmä roskapostitus – Tai älä aloita sitä koskaan
Saat uuden kontaktin ja lähetät hänelle heti yksityisviestin, jossa myyt palveluitasi.
Bongaat jonkin osaamiseesi liittyvän julkaisun ja riennät kommentteihin jakamaan ”me myymme hei tällaisia”.
Älä tee kumpaakaan.
Jos haluat myydä Linkkarissa jotakin, ymmärrä kohderyhmää, auta muita, sparraa, keskustele sinua ammatillisesti kiinnostavista aiheista. Jos haluat kunnostautua suoramyynti-ilmoitusten saralla, oikea media on puhelinluettelo tai jokin yrityslistauspalvelu.
Aktiivista ja positiivista elämää Linkkarin pyörteissä!