Ajatuksia markkinoinnin alan osaamistarpeista ja rekrytoinneista

Pääsin mukaan Markkinointikollektiivin Mitä meistä tulee isona -koulutuskokonaisuuteen, jossa käsitellään ensin kahdella kahden tunnin kerralla rekrytoinnin psykologiaa markkinoinnin alalla, ja sen jälkeen kahdella kahden tunnin kerralla johtamisen psykologiaa markkinoinnissa.

Subanssiosaaminen koulutukseen tulee Aonin konsultti-psykologeilta. Aon on sivustonsa mukaan ”yritysjohtajan kumppani riskienhallinnassa, vakuuttamisessa sekä henkilöstöeduissa”.

Tämä merkintä jonkinlaista muistiinpanojen ja teemojen ääneen ajattelun yhdistelmää rekrytoinnin psykologian osiosta.

Koulutuksen johdantona olivat Markkinointikollektiivin urakyselyn tulokset. Vastaajia kyselyssä oli 600 ja sen mukaan työntekijäpuolella eniten työpaikan vaihdokseen vaikuttavat tyytymättömyys esimiestyöhön, mielenkiintoiset työtehtävät sekä etenemismahdollisuudet. Markkinointialan työntekijät ovat kehitymishaluisia, vaikka toisaalta he ovat varsin itseohjautuvia hankkimaan koulutusta.

Esimiestyön kehittäminen on sellainen osa-alue, johon itse pyrin panostamaan johdonmukaisesti. Työntehtävien mielenkiintoa pyrin lisäämään ohjaamalla toimenkuvia sen mukaan, mikä ketäkin kiinnostaa. Pidän tässä kohtaa tärkeänä myös itseohjautuvuutta sekä sen mahdollistamista. Tärkeitä ovat myös työntekijän aidot mahdollisuudet vaikuttaa työnsä sisältöön ja tekemisen tapoihin, sekä itsensä kehittämiseen.

Rekrytointia ja työnantajamielikuvaa kehittämässä

Rekrytointeja tehdessä ensin tulee määritellä, millaisia osaajia tarvitaan nyt ja, tämä ehkä unohtuu helposti, tulevaisuudessa. Seuraavaksi tulee miettiä, mistä tällaisia osaajia saadaan. Kanavavalinta voi olla haasteellinen. Koetan itse suosia alan ammattilaisten verkostoja ja some-ryhmiä, sekä suoraan rekryilmoituksia jakaen, että pyytäen jakamaan asiaa eteenpäin osaajien verkostoille. Tällä hetkellä markkinoinnin ja viestinnän osaajia vaikuttaa olevan melko paljon tarjolla. Tämän olen saanut todeta kolmessa tänä vuonna tehdyssä rekrytoinnissa.

Edellisiin liittyen olemme SAMKissa kartoittamassa tiimimme strategisia eli pitkän tähtäimen osaamisia ja osaamistarpeita. Olemme myös aloittaneet johdonmukaisen työnantajamielikuvatyön yhdessä HR-tiimin kanssa.

Tulevaisuudessa, ja jo nyt, markkinointialalla tarvitaan yhä enemmän osaamista teknologioista ja analytiikasta. Nousussa vahvemmin on myös liiketoimintaosaamisen tarve, mikä on ilahduttavaa. Näitä havaintoja vahvistaa myös tekstin alussa mainitun urakyselyn vastausaineisto.

Työnantajamielikuvaan liittyen eräs rekrypsykologiakoulutukseen osallistunut mainitsi, että heidän tapansa on tuoda esiin työarkea jopa inhorealistisesti; ”tämä työ on rankkaa”. Jostain syystä markkinoinnin ja viestinnän työkenttä nähdäänkin kärjistäen auringonsäteiden kirkastamissa pilvimaailmoissa leijailuna. Jos, ja toivottavasti kun, ollaan markkinointi- ja viestintätekemisessä tiivisti liiketoiminnan ytimessä, työ on kovaa ja hektistä.

3 vastausta artikkeliin “Ajatuksia markkinoinnin alan osaamistarpeista ja rekrytoinneista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s